1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Dereköy Elektrik’den Alakır Çayı`na yeni HES

Dereköy Elektrik’den Alakır Çayı`na yeni HES

Enerji Günlüğü - Dereköy Elektrik tarafından Antalya Kumluca’da kurulması hedeflenen 4.5 MW’lık Dereköy Regülatörü ve HES projesi için çalışmalar...

Dereköy Elektrik’den Alakır Çayı`na yeni HES

Enerji Günlüğü - Dereköy Elektrik tarafından Antalya Kumluca’da kurulması hedeflenen 4.5 MW’lık Dereköy Regülatörü ve HES projesi için çalışmalar başladı. 

Proje için hazırlanana ÇED başvurusu Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi. Projeye bugünlerde ÇED olumlu kararı verilecek. Bunun ardından projesi için firmanın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) üretim lisansı alması bekleniyor.

Proje’nin özellikleri: 

Projenin yaklaşık yatırım maliyeti, 8,2 milyon TL olurken, toplam kurulu gücü 4,502 MWm / 4,007 MWe olarak belirleniyor.

Dereköy Regülatörü ve HES Projesi, nehir tipi hidroelektrik santral olarak tasarlandı. Nehir tipi santrallerde su tutulması sebebiyle dere yatağında kabarma alanı oluşur, göl alanı oluşması söz konusu olmadığı belirtiliyor. Söz konusu projede, kabarma ile herhangi bir yerleşim yeri ve/veya yapı su altında kalmayacak.

Dereköy Regülatörü ile çevrilen Alakır Çayı suları elektrik üretimi için türbinlenecek olup kimyasal değişim olmaksızın aynı miktarda regülatör aksından yaklaşık 3 km sonra çaya iade edilecek. Proje kapsamında üretilecek enerji, yaklaşık 12,55 km mesafede bulunan Ovacık Havza Trafo Merkezi’ne aktarılacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler