1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dikkat motosikletliler risk altında!

Dikkat motosikletliler risk altında!

Motosiklet kullanıcılarının trafikte risk altında olduğunu söyleyen Aytemiz Akaryakıt Genel Müdürü Ahmet Eke, motorculara eğitim vereceklerini söyledi.

Dikkat motosikletliler risk altında!

Enerji Günlüğü - Motosiklet kullanıcılarının trafikte risk altında olduğunu söyleyen Aytemiz Akaryakıt Genel Müdürü Ahmet Eke, şirket olarak birçok ilde motor kullanıcılarına eğitimler vereceklerini söyledi.

Geçen yıl başlattığı Motorcu Dostu İstasyon çalışması ile istasyonlarda motosiklet kullanıcılarına özel alanlar oluşturan Aytemiz Akaryakıt bu projesini bir adım ileriye taşıyarak Motorcu Dostu Trafik sosyal sorumluluk projesini başlattı. Aytemiz projeyle birlikte trafikte risk altında bulunan motor kullanıcılarını ve diğer araç sürücülerini bilinçlendirerek kaza ve riskleri en aza indirmeyi hedefliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aytemiz Akaryakıt Genel Müdürü Ahmet Eke, bu zamana kadar kamu spotları dahil trafikte genel risklere dikkat çekildiğini, trafikteki bu tehdit ve risklerin alt başlıklarına kimsenin değinmediğini belirtti. Eke, trafikte oluşan risklerden en çok etkilenenlerin motosiklet kullanıcıları olduğunu ve Aytemiz’in de bu alt başlıkta yola çıktığını hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti;

“Aytemiz sektörde en çok gelişim kaydeden ve büyümesi itibariyle liderlik yolunda rekorlar markadır. Amacımız tüketici ihtiyaçlarına cevap vermek ama önemli olan müşteri, bayi ve ortaklarımızla yaptığımız çalışmalarla sürdürülebilir ve kalıcı bir etki yaratmak. Şirket olarak bayi ve müşterisinin yanında olan bir kültür anlayışı içerisindeyiz. Farklı camia ve farklı müşterilere dokunmaya çalışıyor ve neyi farklı yapabiliriz arayışımız bitmiyor. 1 yıl önce motorcu dostu projesini hayata geçirdik. Biz bu işe 10 istasyonla başladık ve gördük ki sayımız 120’ye çıkmış. Bunu yıl sonuna kadar 150 istasyona çıkarmayı hedefliyoruz. 600’e yakın istasyonu olan bir şirket olarak talep geldikçe motorcu dostu istasyon sayımızı arttıracağız.”

MOTOSİKLET KULLANICILARINA KARŞI ÖZVERİLİ OLMALIYIZ

Türkiye’de 22 milyon 200 bin trafiğe kayıtlı araç bulunduğunu, bunlardan 12 milyonunun otomobil 3 milyon 100 bininin ise motosiklet olduğunu vurgulayan Eke, yüzde 15’lik bu oranın çok ciddi bir rakam olduğunu sözlerine ekledi. Eke, “Motosikleti tutku, hobi ve yollarda özgürlük olarak görenlerle birlikte kurye taşıma firmaları ve taşrada mobilitesi yüksek olduğu için kullanalar var. Türkiye’de ve dünyada insanlar taşralardan büyükşehirlere doğru yoğunlaşıyor. Bu sebeple araç sayısı artıyor ve trafik de yoğunlaşıyor. Motosiklet dikkatli kullanıldığında en kolay ve hızlı ulaşım aracı. Fakat diğer güvenlik donanımları olan araçlara göre motosikletler ciddi bir risk içeriyor. Özellikle ülkemiz tatil ve bayramlarda trafik kazası ile gündeme geliyor. Türkiye’de 2017’de motosikletler 41 bin 895 kazaya karışmış ve bu sayıyı toplam motosiklete vurduğunuz zaman her yüz motosikletten yaklaşık 1,5’i kazaya karışıyor. Bu sebeple motosiklet kullanıcıları ve onlara karşı daha özverili olmalıyız” dedi.

MOTOSİKLET KULLANICILARININ ALANLARI GENİŞLEYECEK

“Motorcu Dostu İstasyondan artık Motorcu Dostu Trafik adına geçtik. Genel olarak 3 milyon kişiyi özelde ise aile ve çevresiyle birlikte 5 ila 6 milyon kişiyi ilgilendiren bir konu bu. Markamızın ismini geri planda tutarak ama bu işin hep içinde olarak iş ortaklarımızla birlikte motosiklet kullanıcılarının hayat ve sağlıklarını dikkate alıyor ve bu konuyu önemle takip ediyoruz” diyen Eke, yapmaya çalıştıkları şeyin aslında motosiklet kullanıcılarını bilinçlendirmek ve kendi güvenlikleri için daha sağlıklı ve dikkatli bir sürüş olanağı sağlamak olduğunu belirtti. Eke sözlerine şöyle devam etti;

“Öncelikle trafik güvenliği konusunda yıl içinde sürekli etkinlikler, toplantılar ve söylemler yapacağız. Kamu ve özel otoriteler tarafından yolların, caddelerin, sokakların ve otoparkların daha doğrusu motosikletin bulunabileceği her noktanın gerekli durumlarda yeniden gözden geçirilip düzenlenmesi için çaba sarf edeceğiz. Aytemiz 600’e yakın istasyonunda günde 200 bin aracı ağırlayan bir şirket olarak bu projeyi görsellerle destekleyecek ve motosiklet kullanıcıları ile birlikte diğer araçlara anlatılması ve ulaştırılmasını sağlayacak. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne genel denetim yaptıklarında motosiklet kullanıcılarına yönelik denetimleri daha sıklaştırması için çalışmalar yapacağız. Bu belki ilk başta motosiklet kullanıcılarını memnun etmeyecek ama görecekler ki bu çalışmalar sonuç verecek. Gücümüzün yettiği ölçüde belediyeler veya kamu alanlarında söylemlerimizi hatırlatmaya devam edeceğiz.”

MOTORCU DOSTU WEB SİTESİ YAYINDA

Kazaları önlemenin ve riskleri bertaraf etmenin yolunun motosiklet ve diğer araç kullanıcılarının karşılıklı dikkatinden geçtiğini ifade eden Eke, bunun için İstanbul Altunizade’de sabit bir eğitim pisti oluşturduklarını, bu pistte Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalı eğitmenler tarafından, gelen taleplere göre özellikle kurye şirketlerine yönelik eğitimler verileceğini söyledi.

Eke, “Bunun yanında güvenli sürüş eğitimlerini kendi bünyelerinde veren şirketlerin isimlerini de her platformda hatırlatacak ve kendilerine teşekkür edeceğiz. Bir kamu spotu ile ‘Dikkat motosikletliler risk altında!’ onlara dikkat edin diyeceğiz. 6 ay boyunca her ay 4 ilde gezici eğitimler yapacağız ve o ile giderek orada bir alan oluşturacağız. Bunu yayına aldığımız motorcudostutrafik.com.tr adresinden duyuracağız. Bu web sitesinde hangi ilde nasıl eğitim verileceği ile ilgili bilgiler yer alacak. Web sitemize aktivitelerimizin yanında motosiklet dünyasını anlatan verileri de koyacağız” diye konuştu.

MOTORCU DOSTU AKADEMİSYEN

Gezici eğitimler ve farkındalık için Asil Özbay’ı yol arkadaşı olarak gördüklerini ifade eden Eke, “Asil Hanım’ın kendisi 16 yıldır motosiklet kullanan, motosiklet kullanıcılarının yakından tanıdığı bir isim ve aynı zamanda İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğretim görevlisi bir akademisyen. Asil Hanım ile yurt çapında çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Asil Özbay da yaptığı açıklamada, 16 yıldır motosikletle seyahatler yaptığını ve her yıl bir kıtaya sürme isteğini sürekli arttığını ifade etti. Özbay, yolculuk yaptıkça takip eden insanların arttığını ve sorumluluğunun da bu doğrultuda arttığını ve bu süreçte yolunun Aytemiz ile kesiştiğini anlattı.

KASK FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Motosiklet aksesuarlarındaki vergi oranları ve fiyatlarına dikkat çeken Eke başından geçen bir olayı şöyle anlattı; “Aytemiz olarak yaptığımız bir çekilişte motosiklet de dağıtmıştık. Çekilişi kazanan bir vatandaşımız. ‘Güzel ama keşke kask da verseydiniz’ demişti. Ben de gayri ihtiyari olarak ‘Biz unuttuk ama onu da artık siz alırsınız’ dedim. Bu vatandaşımız bana kask fiyatlarının çok pahalı olduğunu anlattı. Biz de bu konuda hemen bir araştırma yaptık ve gördük ki gerçekten bir kask fiyatı 2 bin TL’lerde. Bu konuda bir şeyler yapılması elbette gerekiyor. Kask kullanımını özendirmenin yanında bu aksesuarların fiyatlarının da makul seviyelere çekilmesi lazım”

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler