1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Dinç: Kömür santralinin yerini güneş değil nükleer ve gaz santralleri doldurur

Dinç: Kömür santralinin yerini güneş değil nükleer ve gaz santralleri doldurur

YK Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, Muğla’daki üç yerli kömür santralinin kapatılması halinde ihtiyacı karşılamak için aynı büyüklükte nükleer ya da doğalgaz santrali kurulması ihtiyacı doğacağını savundu.

Dinç: Kömür santralinin yerini güneş değil nükleer ve gaz santralleri doldurur

Enerji Günlüğü - Muğla Milas yakınlarındaki iki linyit santralini işleten YK Enerji'nin Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, bu iki santralin Türkiye’nin enerji ithalatını azaltmasına kaktı sağladığını söyledi.

Bu tesislerin kapatılıp elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla rüzgar ve güneş santralleri kurulması önerilerini hatırlatan Dinç, GES ve RES’lerin kısıtlı sürelerle çalışabildiklerine dikkat çekerek, kömür santralleri kapanırsa bunların üreteceği elektriği elde edebilmek için aynı güçte nükleer ya da doğalgaz çevrim santralleri kurulması gerektiğini vurguladı.

YERLİ KÖMÜR GAZ İTHALATINI AZALTIYOR

Serhat Dinç, santralleri ziyaret eden bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, işlettikleri iki kömür santrali ile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azalttıklarını belirtti. Söz konusu tesislerin bunu Türkiye’nin elektrik üretimine yaptıkları yüzde 2.5’lik katkı payı sağladıklarını kaydeden Dinç, “Farklı açıdan bakacak olursak, aynı elektriğin modern bir doğalgaz kombine çevrim santralinde en ideal şartlarda üretilmesi için yıllık yaklaşık 1.3 milyar metreküplük doğal gaz yakılması gerekiyor. Bu da günümüz rakamlarına göre yıllık 1 milyar dolarlık bir doğalgaz ithalatını engellediğimiz anlamına geliyor” dedi.

serhat-dinc-yk-enerji.jpgKÖMÜRÜN İKAMESİ DOĞALGAZ VE NÜKLEER

Bölgedeki termik santrallerin yerine yenilenebilir kaynaklara dayalı binlerce MW’lik tesisler kurulabileceğine yönelik önerilerin gündeme getirildiğini hatırlatan Serhat Dinç şöyle devam etti:

“Bu konuda (Kömür santralleri kapatılsın yerine 1000 MW’lık güneş santrali yapılsın, 1200 megavatlık rüzgar yapılsın) deniliyor. Oysa bir yıl, toplam 8 bin 760 saatten oluşuyor. Bir güneş santrali yılda 1500 saat çalışırken, kömür santrali 7 bin 500 saat çalışabiliyor. Termik santraller düğmeye bastığınızda size 7 gün 24 saat elektrik sağlayabiliyor. Kömür santralini kapatalım dediğimiz noktada bu arzı ikame etmek için ya nükleer ya da doğal gaz santrali yapılması gerekiyor.”

YENİKÖY VE KEMERKÖY’DE YAKIT SORUNU

YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç, önümüzdeki dönemde Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin yakıt sorunu yaşayacağını söyledi. “Yaşanan bazı yasal ve hukuki sorunlar nedeniyle 2.5 yıldır yeni kömür sahası yaratamıyoruz” diyen Dinç şöyle devam etti:

“1938 yılında çıkan Zeytinciliği Koruma Yasası’na 1995 yılında (zeytin sahalarının üç kilometre civarına herhangi bir sanayi tesisi yapılamaz) diye bir madde eklenmiş. Zeytinhaneler ya da zeytincilik dışında herhangi bir sanayi tesisi yapılamıyor. Buna karşın devletimiz bu santralleri kurmuş ve işletmiş. Ancak bu yasa şu anda bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. En azından yerli kömürden elektrik üreten santrallerle ilgili değişikliğe gidilmesi ihtiyacı var.”

KÖMÜR BİTECEK SANTRALLERİ DURACAK

Serhat Dinç, Yeniköy ve Kemerköy santrallerine yakıt sağlanan lisanslı kömür sahasının içinde kalan ormanlık alanda çalışma yürütemediklerini belirterek, çevre köylerdeki sivil oluşumların açtığı davalar nedeniyle başlayan hukuki sürecin devam ettiğini anlattı. Dinç, söz konusu alanda kömür üretebilmelerinin, hukuki süreçlerin şirket lehine sonuçlanması halinde mümkün olabileceğini anlatan Dinç, “Aynı sorunu yaşayan başka santraller de var. Eğer bu sorunlar çözülmezse bu santraller üretimini durdurmak zorunda kalacak” diye konuştu.

İZİN HEMEN ÇIKSA BİLE KÖMÜR 15 AYDA ÇIKAR

Bugün istedikleri yönde karar çıksa bile yeni kömüre ulaşmak için en az 14-15 aylık bir süreye ihtiyaç duyulacağını anlatan Dinç, “Bugünkü haliyle devam edersek, muhtemelen üniteler aşama aşama devre dışı kalacak, sonra da santraller üretimi tamamen durduracak. Yapılan hesaplamalara göre, bölgedeki kömür stoğu 2040’ta bitecek. O zamana kadar bu santrallerin çalışması büyük bir önem taşıyor” görüşünü savundu.

Mehmet KARA - ÖREN/MİLAS/MUĞLA

Önceki ve Sonraki Haberler