1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz fiyatlarında Çin baskısı

Doğal gaz fiyatlarında Çin baskısı

Çin’in bu kış için enerji güvenliğini sağlama telaşıyla piyasanın üzerinde fiyat vererek LNG ithal etmesi doğal gaz piyasasında var olan baskıyı arttırıyor.

Doğal gaz fiyatlarında Çin baskısı

Enerji Günlüğü - Çin’in bu kış için enerji güvenliğini sağlama telaşıyla piyasanın üzerinde fiyat vererek LNG ithal etmesi doğal gaz piyasasında var olan baskıyı arttırıyor.

Kış ayları öncesinde doğal gaz fiyatları, küresel ekonomik toparlanmanın yanında arz sıkıntılarından da dolayı Avrupa’dan Asya’ya güçlü bir artış gösterdi. Çin’in sürpriz sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı da fiyat baskısını artırdı. Çin kamu enerji şirketi Sinopec’in, Kasım-Mart döneminde teslim alınmak üzere, en az 13 kargoluk LNG alımı ile son ayların en büyük satın almalarından birini gerçekleştirdiği kaydedildi. Ayrıca bu alımın Avrupa gösterge fiyatının oldukça üzerinden yapıldığı ifade ediliyor.

Çin’in hızla büyüyen talebi küresel darlığın daha da artmasına yol açıyor. Çin’in bu kış için enerji güvenliğine ilişkin artan korkusu, dünyanın en büyük ithalatçılarından biri olan bu ülkeyi sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatında Avrupalı rakiplerine kıyasla daha yüksek fiyat vermeye sevk etti ve bu durum, zaten sıkışık olan enerji piyasasında tedirginliğe neden oldu. 

AVRUPA’DA GAZ KIRİZİ ÇOK BÜYÜK

Öte yandan Rabobank tarafından hazırlanan raporda, Avrupa'da mevcut gaz krizinin 1970'li yıllarda yaşanan petrol şokundan daha büyük olduğu yorumu yapıldı. Kuruluşun değerlendirmesinde kışın soğuk geçmesi halinde stokların eriyebileceği ve piyasanın fiyat artışları ile bu durumu önlemeye çalıştığı ifade edildi. 

Avrupa'nın en büyük tedarikçisi olan Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom ise, Avrupa'ya ek gaz tedariki sağlayabileceğini açıkladı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler