1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gaz hub’ı yol haritası yıl sonunda hazır olacak

Doğal gaz hub’ı yol haritası yıl sonunda hazır olacak

Fatih Dönmez, Türkiye’nin gaz ticaret merkezi olmasına ilişkin yaptığı açıklamada, gaz hub’ı oluşturmaya yönelik yol haritasının 2022 sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.

Doğal gaz hub’ı yol haritası yıl sonunda hazır olacak

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye'de bir gaz ticaret merkezi (gaz hub'ı) oluşturmaya yönelik yol haritasının yıl sonuna kadar netleşeceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin gaz merkezi olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Dönmez, kabine toplantısı sonrası kendisine yöneltilen Türkiye'de gaz merkezi kurma projesi konulu sorular üzerine, "Öteden beri gaz merkezi olmaya ilişkin çalışmalarımız vardı. Nitekim yedi boru hattımız, üçü FSRU olmak üzere beş LNG tesisimiz, iki yer altı doğalgaz depolama tesisimiz bu çalışmaların göstergesi" dedi.

Türkiye'nin mevcut tesislerin yanı sıra, inşa halindeki ve proje aşamasındaki yatırımları da bulunduğu kaydeden Bakan Dönmez "Konuyla ilgili ekiplerimiz çalışmalarını tamamlamak üzere. Yol haritamızı yıl sonuna kadar netleştireceğiz. Burada önemli olan alıcı ve satıcıyı birlikte düşünmektir. Türkiye, daha önceki projelerde de görüldüğü gibi anahtar bir ülke konumundadır" diye konuştu.

Bakan Dönmez "Rusya ile doğal gazın yanı sıra petrol alanında iş birliği imkanlarına da değinirken şöyle konuştu:

"Türkiye'de ham petrolün ticaretini rafineriler yapıyor. Özel sektör örneğin TÜPRAŞ var, Star Rafinerisi var. TÜPRAŞ’ın dört tane rafinerisi var. Onlar da kendi teknik spektlerine ve ticari koşullarına uygun yerlerden tedarik yapıyorlar. Genelde bir yıl öncesinden sözleşmeyle yapılıyor. Yani spot alımları çok fazla değil bu kurumların. Yeni yıla girerken onların alım stratejileri nasıl olacak o ayrı bir konu. Her bir rafineri aylar öncesinden bu yıl ne kadar, hangi kaynaktan ne kadar tüketeceğini planlıyor ve alım anlaşması yapıyor".

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler