1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğal gazda arz fazlalığı dönemi başlıyor

Doğal gazda arz fazlalığı dönemi başlıyor

Amerikan yatırım bankası Morgan Stanley, küresel gaz talebinin yaz öncesi düştüğünü belirterek, bu yıl Avrupa'da gelecek kış için stoklar Ağustos ayının ikinci yarısında dolabileceğini açıkladı. 

Doğal gazda arz fazlalığı dönemi başlıyor

Enerji Günlüğü - Küresel doğal gaz sektöründe arz kıtlığı, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte arz fazlasına dönüşüyor.

Ilımlı geçen kış ve tüketimi azaltmak için alınan tedbirler Güney Kore'den İspanya'ya kadar pek çok ülkede stokların kış mevsimini yüksek doluluk oranı ile tamamlamalarına yol açtı ve LNG dolu tankerler yüklerini boşaltacak terminal bulmakta zorlanmaya başladılar. Kuzey yarımkürede hava sıcaklıklarının artması ile birlikte azalan doğal gaz tüketimi, sektördeki arz kıtlığının, arz fazlasına dönüşmesine yol açıyor.  Avrupa ve Asya'da en azından önümüzdeki birkaç hafta devam etmesi beklenen arz bolluğu fiyatları da aşağı itiyor.   

AVRUPA’DA STOKLAR AĞUSTOSTA DOLABİLİR

Morgan Stanley yayınladığı araştırma notunda, "Gaz talebi, ısınma sezonunun sona ermesinin ardından ve hava sıcaklıklarının klimaların çalışmasını gerektirdiği yaz dönemi başlamadan önce düşer. Yakıt genellikle gelecek sezon için depoların doldurulması için kullanılır, ancak bu yıl Avrupa'da gelecek kış için stoklar Ağustos ayının ikinci yarısında dolabilir" dedi. 

İSPANYA AŞIRI KAPASİTE İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

Kanada merkezli yatırım bankası RBC Capital Markets raporuna göre de Avrupa'da en çok LNG terminaline sahip ülke olan İspanya'da doğal gaz depolarının doluluk oranı yüzde 85 ve bu İspanya piyasasının çok çabuk şekilde aşırı kapasite ile karşı karşıla kalabileceği anlamına geliyor. Rapor, bunun spot fiyatlar üzerinde baskı yaratabileceğini vurguluyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler