1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz arama kuyularında komşu sahaya mesafe sınırı 500 metre

Doğalgaz arama kuyularında komşu sahaya mesafe sınırı 500 metre

Doğalgaz hedefli arama kuyularının komşu ruhsat sahasına asgari mesafe sınırı 1.000 metreden, 500 metreye düştü. Ham petrol kuyularındaki 300 metre sınırı ise aynen korundu. 

Doğalgaz arama kuyularında komşu sahaya mesafe sınırı 500 metre

Enerji Günlüğü - Doğalgaz hedefli arama kuyularının komşu ruhsat sahasına asgari mesafe sınırı 1.000 metreden, 500 metreye düştü. Ham petrol kuyularındaki 300 metre sınırı ise aynen korundu. 

Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 
 
Yönetmelik değişikliğine göre, daha önce 1.000 metre olan doğalgaz hedefli arama kuyularının komşu ruhsat sahasına asgari mesafe sınırı, 500 metreye düşürüldü. Buna karşın, ham petrol hedefli kuyulardaki 300 metre sınırı aynen korundu. 

DAHA KISA MESAFEDE KUYU AÇMAK ANLAŞMAYA BAĞLI

Bu mesafeden daha az mesafede kuyu açılabilmesi iki şirket arasındaki muvafakatname imzalanmasını müteakip Genel Müdürlüğün iznine bağlı olacak. Muvafakatname alınamazsa, kuyu açmak isteyen ruhsat sahibi Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) başvuru yapacak; MAPEG de komşu ruhsat sahibinden kendi ruhsat sahasında söz konusu mesafe dâhilinde, bir yıl içerisinde kuyu açma programı olup olmadığı hususunda bilgi isteyecek, değerlendirmesini bu bilgiler doğrultusunda yapacak. 

NİHAİ İNİSİYATİF MAPEG’DE OLACAK

Komşu ruhsat sahibinin kuyu açma programı olup olmadığını MAPEG’E uygun görülen sürede bildirmemesi veya kuyu açma programı olmadığını bildirmesi ve kuyu açma talebinin teknik olarak MAPEG tarafından uygun görülmesi halinde talepte bulunan ruhsat sahibine kuyu açma izni verilecek. Komşu ruhsat sahibi, kuyu açma programı olduğunu bildirir ve kuyu programını sunarsa; nihai değerlendirme Genel Müdürlük tarafından yapılacak ve talebi teknik olarak daha uygun görülen ruhsat sahibine kuyu açma izni verilecek. 

Genel Müdürlük teknik değerlendirmeler akabinde her iki ruhsat sahibine de kuyu açma izni verebilecek. Bu kapsamdaki izinlerin verildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kuyu açılmadığının tespiti halinde MAPEG’in verdiği kuyu açma izni ortadan kalkacak. 

Belirtilen sınırlar dâhilinde keşif yapılması ve aynı rezervuarın her iki ruhsatta yer alması nedeniyle ihtilaf olması durumunda MAPEG, ruhsat sahiplerinin aralarında anlaşmasını isteyecek. Rezervuarın ruhsatlardaki uzanımının belirlenmesi, tarafların üzerinde uzlaşacağı uzman bir kuruluş tarafından yapılacak. Elde edilen sonuca uygun olarak, MAPEG’in bilgisi dâhilinde rezervin paylaşımı belirlenecek. İhtilafın giderilemediği durumlarda ise ihtilafın çözüm süreci, MAPEG’in belirleyeceği usul ve esaslar dâhilinde yürütülecek.

YILLIK İŞ PLANI 60 GÜNDEN SONRA İBRAZ EDİLECEK

Değişiklik uyarınca petrol haklarından biri olan arama ruhsatı için yapılacak başvurularda ibraz edilmesi gereken Yıllık İş ve Yatırım Programı, bundan böyle 90 gün içinde değil; ilan tarihini takip eden altmışıncı günden sonra, MAPEG’in belirleyeceği tarihte ibraz edilecek. 

Kapalı zarflar aynı gün içinde farklı zaman dilimlerinde her bir başvuru sahibinin ayrı ayrı katılımıyla açılarak tutanağa bağlanacak. Bu süre içinde aynı arazi parçasını kısmen kapsayan arama ruhsatı başvuruları ile altmış günden sonra aynı sahaya yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacak.

HEKTAR BAŞINA YAPILAN ÖDEMELER 60 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK

Bir diğer değişiklik ise talep sahibinin, araştırma sahasının hektarı başına bir defaya mahsus olmak üzere ödeyeceği ücretle ilgiliydi. Önceki düzenlemede sözleşme imzalanmadan önce 60 günlük değerlendirme süresi bitmeden ödeneceği bildirilen ücret, bundan böyle sözleşme imza tarihiyle kısıtlanmayacak; ancak ücretin yine 60 günlük değerlendirme süresi bitmeden ödenmiş olması gerekecek. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler