1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Doğalgaz kısıntısı yüzünden elektrik fiyatı 4 gündür tavana çıktı

Doğalgaz kısıntısı yüzünden elektrik fiyatı 4 gündür tavana çıktı

Spot elektrik piyasasında elektriğin piyasa takas fiyatı, 4 gündür ve günün her saat diliminde azami seviyeden belirlendi.

Doğalgaz kısıntısı yüzünden elektrik fiyatı 4 gündür tavana çıktı

Enerji Günlüğü - Spot elektrik piyasasında elektriğin piyasa takas fiyatı, 4 gündür ve günün her saat diliminde azami seviyeden belirlendi.  

Spot elektrik piyasasında fiyatlar 4 gündür, günün bütün saat dilimlerinde tavan seviyesinde belirlendi. Son 4 günlük süreçte; Mart 2022 için belirlenen 1.745TL/kWh’lık tavan fiyat, günlük talep değişimlerinin etkisine kalmadan, her saatte geçerli oldu. Tavanı zorlayan bu eğilimin havaların ısınmasıyla değişmesi bekleniyor. 

14 ve 15 Mart günlerinde, yine hava şartları nedeniyle rüzgar santrallerinin performansında düşüş beklentisi oluştuğu için benzer bir durum yaşanmış; piyasa takas fiyatı 15 ve 16 Mart günleri için her saat diliminde tavan seviyesinde oluşmuştu. 

SANTRALLERE VERİLEN DOĞALGAZDA %40 KISINTI
Bu sırada Ocak ayında meydana gelen, hane halkı tüketicisine yansıtılmayan ve önce sanayi tesislerine sonra da elektrik santrallerine yansıyan doğalgaz kısıntısı, o günden bu yana santraller için yaklaşık %20’lik bir kısıntı olarak devam ediyordu. Ancak hafta başı itibarıyla bu oran %40 seviyesine çıkarıldı. Bu da doğalgazla elektrik üreten tesislerin eksik kapasiteyle çalışmalarına neden oluyor. 

KÖMÜR TEMİNİNDE DE SORUNLAR VAR
Öte yandan, kömür yakarak elektrik üreten termik santrallerde de hammadde temininde sorunlar yaşanıyor. Kömür teminindeki zorlukları, alternatif kaynaklardan taşıma yoluyla çözmeye çalışan termik santraller, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle, bu defa kredi ödemelerinde sorun yaşıyor. 

Baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla hanelerdeki tüketimin azalacağı; buna paralel olarak arz eksiğinin de ortadan kalkacağı, spot piyasadaki elektrik fiyatlarının da daha dengeli bir seyir kazanacağı öngörülüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler