1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgaz piyasası haftalık ürünler işleme açılıyor

Doğalgaz piyasası haftalık ürünler işleme açılıyor

Doğalgaz piyasasında katılımcılara dengesizlikleri esnek bir şekilde yönetebilme fırsatı, ticaretlerini düzenleme ve fiyat avantajlarından yararlanabilme imkânı sağlayan haftalık ürün işlemleri 1 Haziran’da başlıyor.

Doğalgaz piyasası haftalık ürünler işleme açılıyor

Enerji Günlüğü - Doğalgaz piyasasında katılımcılara dengesizlikleri esnek bir şekilde yönetebilme fırsatı, ticaretlerini düzenleme ve fiyat avantajlarından yararlanabilme imkânı sağlayan haftalık ürün işlemleri 1 Haziran’da başlıyor.

 EPİAŞ, “Doğal Gaz Piyasası Haftalık Ürünler”in 1 Haziran 2020’de işleme açılacağını açıkladı.

23.01.2020 tarih ve 9138 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren PUE değişikliğiyle, fiziksel teslim koşullu Haftalık Ürünlerin 01.06.2020 tarihinde uygulamaya alınması karara bağlanmıştı. Piyasa katılımcıları, 1 Haziran 2020 itibarıyla belirtilen Kurul Kararı kapsamında yer alan HS – hafta sonu (2 gün), HI – hafta içi (5 gün) ve HT – hafta tümü (7 gün) için işlem yapabilecekler.

Haftalık Ürünler ile piyasa katılımcıları, ayrı bir kayıt süreci ve kullanıcılar için ayrı bir yetkilendirme işlemine gerek kalmaksızın Haftalık Ürünlerle doğrudan işlem yapabilecekler ve günlük spot işlemlerine benzer şekilde ticaret gerçekleştirebilecekler.

KATILIMCILARA SAĞLANAN AVANTAJLAR

EPİAŞ’ta, Doğal Gaz Piyasası Haftalık Ürünlerle birlikte piyasa katılımcılarına, daha uzun bir döneme yayıldığı için dengesizlikleri esnek bir şekilde yönetebilme fırsatı; günlük spot ürün yanında, 7 güne varan teslimatlı Haftalık Ürünler ile ticaretlerini düzenleme imkânı ve analiz ve tahmin çalışmaları ile fiyat avantajlarından yararlanabilme imkânı sunulmaya başlanıyor.

Piyasa Katılımcıları, EPİAŞ’ın 28 Mayıs 2020 Perşembe günü saat 15.00’da canlı bağlantı ile gerçekleştireceği, Haftalık Ürünler Tanıtım toplantısına kayıt yaptırarak katılım sağlayabilecekler.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler