1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: 2023’te doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 20’sini depolayacağız

Dönmez: 2023’te doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 20’sini depolayacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2023’te 11 milyar m3 doğalgaz depolama kapasitesiyle doğalgaz ihtiyacının yüzde 20’sini depolayacağını söyledi.

Dönmez: 2023’te doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 20’sini depolayacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2023’te 11 milyar m3 doğalgaz depolama kapasitesiyle doğalgaz ihtiyacının yüzde 20’sini depolayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Aksaray’da geçen yıl temeli atılan Tuz Gölü Yeraltı Doğal gaz Depolama Genişletme Proje Sahası incelemesinde yaptığı açıklamada, “2023’te, 11 milyar metreküp depolama kapasitesiyle doğalgaz ihtiyacımızın %20’sini depolayacağız” dedi.

Projenin 2023 itibari ile işletmeye geçeceğini kaydeden Dönmez, “Oradan ürettiğimiz gazı özellikle yaz aylarında tüketimi düşük olduğu anlarda bu depolarımızda depolamış, stoklamış olacağız. O açıdan kaynak, tüketim ve depo dengesi açısından bu proje son derece stratejik bir konumda" ifadelerini kullandı. 

6 KAVERNAYA İLK GAZ VERME İŞLEMLERİ BAŞLATILDI

Tesisin Türkiye’nin en büyük depolama tesisi olduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez, “2017 yılında Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ilk gaz verme törenini yine burada yapmıştık. İçinde bulunduğumuz mevsim itibari ile kalan diğer 6 kavernanın da ilk gaz verme işlemlerini an itibari ile başlatıyoruz. İnşallah onlar da önümüzdeki Nisan’a kadar dolmuş olacak. Öte taraftan geçtiğimiz yıl bu projenin kapasite genişletme işinin ihalesini yapmış ve temelini atmıştık. Onunla birlikte 1.2 milyar metreküplük kapasiteyi 5.4 milyar metreküpe çıkarmış olacağız. Öte yandan Silivri’de yine devam eden çalışmamız var. Orada da şu anda mevcut haliyle yaklaşık 3.5 milyar metreküp yeraltı depolamamız var. Orayı da 4.5 milyar metreküplere çıkartmış olacağız. Bu 2 proje de bittiğinde Türkiye’de 10 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşmış olacağız. Hedefimiz 2023’te, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu projeleri hayata geçirmek. Bu projede bin 200 ile bin 500 insanımız çalışıyor. Yerli yabancı insanlarımız var ama büyük bir kısmı yerli insan kaynağımızdan oluşuyor” dedi. 

PROJE 2 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE

Projenin büyüklüğünün 2 milyar dolar civarında olduğu bilgisini paylaşan Dönmez, “Hemen hemen tamamına yakını da başta Dünya Bankası olmak üzere çeşitli uluslararası yatırım bankaları finansmanıyla karşıladık. Aslında bu projeyle yurtdışının Türkiye’ye olan güvenini göstermesi açısından da son derece önemli” şeklinde konuştu. 

Dönmez, 2023’ten itibaren sisteme verilmesi planlanan Karadeniz’de keşfedilen gazın da Aksaray’da depolanacağını kaydetti. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler