1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Elektrik abonelerinin üçte biri indirimli kademede

Dönmez: Elektrik abonelerinin üçte biri indirimli kademede

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin elektrik üretiminde kamunun payının %21 olduğunu belirterek, EÜAŞ ürettiği elektriği daha düşük bir fiyatta satarak nihai tüketiciye ulaşan birim fiyatı aşağı çektiğini söyledi.

Dönmez: Elektrik abonelerinin üçte biri indirimli kademede

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektriğin en çok kullanıldığı Ocak ayında bile abonelerin %64’ünün indirimli tarifeden yararlandığını belirterek, faturanın 288 lira civarında olduğunu kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin elektrik üretimiyle ilgili yaptığı bilgilendirmede, Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücünün 100 bin megavata yaklaştığını ve Elektrik Üretim AŞ’ın elektrik üretimindeki payının yüzde 21 iken özel sektörün payının yüzde 79 olduğunu söyledi. 

Dönmez, "Fiyatları vatandaşımıza daha düşük bir şekilde yansıtabilmek için EÜAŞ ürettiği enerjiyi daha düşük bir fiyatta satarak nihai tüketiciye ulaşan birim fiyatı aşağı çekmiş oluyor. Ama bunu maalesef suistimal ettiler" ifadesini kullandı. 

OCAK’TA TÜKETİCİLERİN ÜÇTE İKİSİ İNDİRİMLİ TARİFEDE KALDI

Enerji piyasalarında yetkilerin bağımsız bir kurum olan EPDK'ya verildiğini belirten Dönmez, elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin EPDK’nın belirlediği marj dışında ekstra bir kar marjı koyamayacağını hatırlattı. 

Ocak ayının elektrik ve doğal gazda en fazla tüketimin yapıldığı ay olduğuna işaret eden Dönmez, "Buna rağmen Ocak itibariyle indirimli tarife diliminde kalan abone sayısı toplam abone sayısının yüzde 64'ü çıktı. Neredeyse 3'te 2'si hiç 210 kilovatsaati aşmadan indirimli tarafta kalmış oldu. 210 kilovatsaatlik tüketimde bugünkü rakamlarla aşağı yukarı 288 lira civarındadır" dedi.

TİCARETHANELER İÇİN DE İKİ KADEMELİ TARİFE

Ticarethanelerde de yüzde 65’lik bir kısmın indirimli tarife kapsamına alınmasıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Dönmez, ticarethaneler için de iki kademeli bir tarif düşündüklerini kaydetti. 

ELEKTRİĞİMİZİN %10’UNU NÜKLEERDEN KARŞILAYABİLECEĞİZ

Dünyada 32 ülkede 439 nükleer güç reaktörü faaliyet gösterdiğini belirten Dönmez, "Şu anda da 19 ülkede de 52 tane daha nükleer güç reaktörü inşa aşamasında, bunlardan 4’ü bizde. Birbirinden bağımsız dört tane santral diyebiliriz. Her biri 1200 megavat ve bu dördü çalışmaya başladığı zaman ülkedeki elektriğin neredeyse yüzde 10’unu tek başına bu tesisten karşılayabilir hale geleceğiz." diye konuştu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler