1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ticarethanelere kademe cemevlerine mesken statüsü

Ticarethanelere kademe cemevlerine mesken statüsü

EPDK, elektrik faturalarına yansıtılan ve indirim sağlayan yeni düzenlemeyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı. 

Ticarethanelere kademe cemevlerine mesken statüsü

Enerji Günlüğü - EPDK, elektrik faturalarına yansıtılan ve indirim sağlayan yeni düzenlemeyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından açıkladığı elektrik faturalarına yansıyacak ve indirim sağlayacak yeni düzenlemeyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı. 

Açıklamada 01 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, mesken aboneleri için düşük kademe limitinin, günlük 8kWh olarak belirlendiği kaydedildi. Buna göre, mesken abonelerinin %81’i, yani yaklaşık 32 milyon abone düşük kademe limitinden yararlanacak. 

MESKENDE İNDİRİM ORANI %14’E ÇIKABİLECEK
Katma değer vergisinin (KDV) %18’den %8’e indirilmesiyle sağlanan 10 puanlık avantajla, mesken abonelerinin günlük 8kWh’e kadarki tüketim miktarı için nihai fiyat 1,26TL/kWh olacak. 8kWh üzerindeki tüketimde ise kWh başına ödenecek fiyat, 1,89TL olacak. 

Yeni düzenlemeyle birlikte elektrik faturalarındaki indirim oranı %14’e kadar çıkabilecek. 

TİCARETHANELERE KADEMELİ TARİFE GELDİ
Kademe uygulaması 01 Mart 2022 itibarıyla ticarethanelerde de uygulanacak. Ticarethane aboneleri günlük 30kWh (aylık 900kWh) kadar tüketimleri için %25 daha az ödeme yapacaklar. Bu da elektriğin nihai fiyatı olarak 2,05TL/kWh yapıyor. Bu uygulama da ticarethane abonelerinin %91’ini, yani yaklaşık 6.315.000 aboneyi kapsayacak. 

CEMEVLERİ, DERNEKLER VE VAKIFLAR MESKEN GRUBUNA ALINDI
Bir değişiklik de mesken abone grubuna yeni dahil edilen kuruluşlar hakkındaydı. Bundan böyle iktisadi işletmeleri hariç kalmak kaydıyla dernekler ve vakıflar ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı için kurulan tesisler de mesken grubunda sayılacaklar ve meskenler için geçerli olan tüm indirim uygulamalarından yararlanacaklar. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler