1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Elektrik maliyetleri artan yağışlar sayesinde düşecek

Dönmez: Elektrik maliyetleri artan yağışlar sayesinde düşecek

2021’de kuraklık yüzünden doğalgaz santrallerinde 6 milyar metreküp daha fazla gaz yakan Türkiye’nin elektrik üretim maliyeti, artan yağışlar nedeniyle bu yıl gerileyecek.

Dönmez: Elektrik maliyetleri artan yağışlar sayesinde düşecek

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 2021’de kuraklık yüzünden doğalgaz santrallerinde 6 milyar metreküp daha fazla gaz yakan Türkiye’nin elektrik üretim maliyetinin, artan yağışlar nedeniyle bu yıl gerileyeceğini söyledi.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in gündeme dair sorularını cevapladı. Türkiye’nin elektrik üretiminde yerlilik payının 2020 yılında yüzde 60 civarında iken 2021’de yüzde 50’ye gerilediğini belirterek “Burada en büyük etken, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşadığımız kuraklık” dedi. Hidrolikteki 10 puanlık kaybın doğal gazdan telafi edildiğini anlatan Dönmez, “Doğal gazın fiyatı da 10 kat arttığı için biz bu maliyetle karşı karşıya kalmış olduk. Geçtiğimiz yıl kuraklıktan dolayı biz ilave olarak doğal gaz santrallerimizde 6 milyar metreküp gaz yakmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı. 

fatih-donmez.jpgYAĞIŞ ARTTI MALİYETLER DÜŞECEK 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, son dönemde yağışların mevsim normallerinde üzerinde seyrettiğini belirterek “Elimizde ciddi bir hidrolik potansiyeli var. Barajlarımızı doldurduğumuzda doğal gazı daha az kullanmış olacağız” dedi. Doğal gaz ve kömür fiyatlarının da uluslararası piyasalarda pandemi öncesi seviyelere gelmesini beklediklerini de ilave eden Bakan Dönmez, “Buna ilişkin işaretler var, çok hızlı bir düşüş yok ama bir miktar gerileme var. Eğer bu bahsettiklerim olursa, elektrik üretim maliyetlerimiz doğal olarak düşecek demektir, o da zaten herkesi mutlu edecek bir netice doğuracak. Ama şu sıkıntılı dönemi inşallah birlikte atlatacağız” diye konuştu. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler