1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dönmez: Enerji verimliliğini kültüre dönüştürelim

Dönmez: Enerji verimliliğini kültüre dönüştürelim

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, rekabetçilik açısından büyük önem taşıyan enerji verimliliğinin...

Dönmez: Enerji verimliliğini kültüre dönüştürelim

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, rekabetçilik açısından büyük önem taşıyan enerji verimliliğinin bir kültüre dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

ETKB Müsteşarı Fatih Dönmez 8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında konuşurken, yetrol fiyatlarında 50-60 dolar bandındaki stabilizasyonun, Türkiye'nin cari açığını göreceli olarak azalttığını söyledi. Dönmez, özellikle böylesi bir dönemde Türkiye’de enerji çeşitliliği, arz güvenliği ve enerji verimliliği faaliyetlerinin ivme kazanması gerektiğini vurguladı.

VERİMLİLİK KÜLTÜRÜ LAZIM

Enerji verimliliğinin bir davranış şekli ve kültür haline dönüşmesi gerektiğini aktaran Dönmez, şöyle konuştu:

"Dünya ekonomisindeki kırılgan durumun devam ettiği, emtia piyasalarında fiyatların çalkantılı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Küresel ve bölgesel gelişmeler Türkiye'yi de baskılamaktadır, ancak her türlü baskı ve konjonktürel gelişmelere rağmen ülkemiz gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir. Bu noktada enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, rekabetçilik çevresinde daha da önem kazanmaktadır."

TEKNOLOJİNİN TASARRUF ETKİSİ

Sadece televizyon teknolojisindeki değişimle yıllık 540 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanabildiğine işaret eden Dönmez, aynı şekilde binaların iç mekan sıcaklığının 1 derece düşürülmesiyle de yılda 1 milyar TL tasarruf sağlanabileceğini vurguladı. Fatih Dönmez, Türkiye'de mekanlardaki ortalama ısı değeri 24-25 derece iken, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlıklı yaşam için 21 dereceyi ideal seviye olarak tavsiye ettiğini anlattı. Dönmez, "4 derecelik tasarrufla, özellikle ithal ettiğimiz doğalgaz için büyük miktarda toplumsal olarak tasarruf etme imkanına sahip olacağız" diye konuştu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler