1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Enerji verimliliğini özellikle hanelerde yaygınlaştırmak istiyoruz

Dönmez: Enerji verimliliğini özellikle hanelerde yaygınlaştırmak istiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjide verimlilik, yenilenebilir ve teknolojinin en çok konuşulan konular olduğunu belirterek, “Enerjinin geleceğinde artık kritik mineral ve madenler olacak” dedi. 

Dönmez: Enerji verimliliğini özellikle hanelerde yaygınlaştırmak istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji verimliliğini özellikle hanelerde yaygınlaştırmak istediklerini ve uygun kredi için ilgili bakanlıklarla görüştüklerini açıkladı.

‘Enerjinin Geleceği’ temasıyla düzenlenen MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi’nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji geleceğinde hedefler ile gerçekleri dengeleyecek bir enerji politikalarının önemine değinerek, üç temel eğilimin orta vadeli dönemi şekillendireceğini belirtti. Bu eğilimleri emtialarda yukarı yönlü eğilim, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji güvenliği dengesi ile jeopolitik eğilimler olarak sıralayan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu üç ana eğilimin yanında belki bugün en çok konuşulacak konulardan biri de verimlilik, yenilenebilir ve teknoloji. Teknoloji konusunda son dönemde neşredilen yayınlarda önemli bir uyarı var. Eğer kritik minerallerin fiyatını durduramazsanız teknolojik maliyetler tekrar artışa geçecek. Bunu lityum pillerinden, güneş panellerine kadar yayımlanan son raporlarda görüyoruz. Eskiden petrol fiyatlarında spekülasyonu konuşurduk. Şimdi ise nikel gibi önemli metallerdeki spekülasyonu konuşuyoruz. Lityum fiyatlarındaki yüksek artışlar malumunuz. Enerjinin geleceğinde artık kritik mineral ve madenler olacak.”

“ARTAN EMTİA FİYATLARI VERİMLİLİĞE DE İLGİYİ GETİRİYOR”

Verimlilik ve yenilenebilir enerji alanlarına kadar çok yatırım yapılırsa o kadar fayda ve katkı sağladığını ifade eden Dönmez, sanayicilerin kendi elektriklerini üretme konusunda yaşanan artışa benzer bir artışın aynısını verimlilikte tüketici ile de başarılması gerektiğine dikkat çekti. Dönmez, “Bu sene yine artan fiyatlardan dolayı verimlilik projelerine de büyük bir ilgi olduğu, Bakanlığımızın Verimlik Artırıcı Projeler için ayrılan bütçenin tamamının dağıtıldığını gördük. Oysa bu yatırımlar geçen sene de yapılabilirdi. Fakat artan emtia fiyatları verimliliğe de ilgiyi getiriyor. En hızlı geri dönüşü olan sabit sermaye yatırımı verimliliktir” dedi. Bakan Dönmez, tüketici davranışlarını değiştirmenin en önemli meydan okumalardan biri olacağının da altını çizdi.

“VERİMLİLİĞİ ÖZELLİKLE HANELERDE YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

Enerji verimliliğini özellikle hanelerde yaygınlaştırmak istediklerini belirten Dönmez, “Hanelere uygun şartlarda kredi verilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığımızla ve planlama için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla görüşüyoruz” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler