1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Enerjide Ar-Ge için daha çok çalışmalıyız

Dönmez: Enerjide Ar-Ge için daha çok çalışmalıyız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, geçtiğimiz yıl Ar-Ge’ye harcanan paranın toplam GSYİH’nin yüzde...

Dönmez: Enerjide Ar-Ge için daha çok çalışmalıyız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, geçtiğimiz yıl Ar-Ge’ye harcanan paranın toplam GSYİH’nin yüzde 1’ine yaklaştığını ama enerji sektörü olarak yüzde 1’e yaklaşmak için daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.

EPDK koordinatörlüğünde, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) iş birliğiyle bu yıl 3.’sü düzenlenen ‘Enerjide Ar-Ge Çalıştayı’, 19 Aralık Salı günü Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştay’ın açılışında konuşan T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, “Milli enerji ve maden stratejimizde, YEKA ihale modelindeki en önemli parça yerlilik. Ve bu yerliliğe eklenen yerli Ar-Ge projeleri. Ar-Ge ülkemizde son yıllarda devletimiz teşvikiyle eskiye nazaran oldukça ileri bir seviyeye geldi. 2000’li yıllarda hatta öncesinde Ar-Ge’ye harcanan para toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasılamızın 10 bin de 4’ü idi. Uzun yıllar hiç olmazsa %1’e ulaşalım dendi ve geçtiğimiz yıl %’1’e yaklaştık. Ama sektör olarak %1’e yaklaşmak için daha çok çalışmamız gerekiyor. Her ne kadar elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerimizin Ar-Ge’ye ayıracakları bütçe, işletme giderleri bütçesinin %1’i kadar demiş olsak da bu alanlar dünyaya bakıldığında toplam GSYİH’ye kıyasla yapılıyor.” dedi.

Dönmez ayrıca, Ar-Ge’nin bir amaç olarak değil kurumların hizmet kalitesini arttıracak bir araç olarak görülmesi gerektiğini ancak böyle olursa ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.

AR-GE’DE ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Ar-Ge konusunda üniversiteler ile iş birliğinin önemine değinen Dönmez sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitelerde Ar-Ge’de en çok odaklanılan konunun güneş ve rüzgar olduğuna şahit olduk. Bu kaynakların ardından verimlilik alanında da birçok üniversitenin çalıştığını, daha sonra pil ve elektrikli araçlar ile ilgili konulara önem verildiğini gözlemledik. Bizim yaptığımız ankette 244 milyon TL’lik bir harcama incelenmiş durumda. Üniversiteler özelinde tam olarak ayrıştırılamasa da en çok harcama 80 milyon TL üzerinde bir Ar-Ge harcaması ile güneşte yapılmış. Rüzgarda 40 milyon TL civarında Ar-Ge yapılmış. Pil teknolojilerinde de (elektrikli araçları da dahil ederek), 30 milyon TL civarında bir harcama gözüküyor.”

 
Önceki ve Sonraki Haberler