1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Karadeniz gazı çalışmaları takvime uygun ilerliyor

Dönmez: Karadeniz gazı çalışmaları takvime uygun ilerliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını çıkarma çalışmalarının hedeflenen iş takvimine uygun bir şekilde ilerlediğini açıkladı.

Dönmez: Karadeniz gazı çalışmaları takvime uygun ilerliyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını çıkarma çalışmalarının hedeflenen iş takvimine uygun bir şekilde ilerlediğini açıkladı.

Kanuni Sondaj Gemisi’nin kuyu tamamlama işlemlerini yaptığı Türkali-2 kuyusu akış testi gerçekleştirildi. "Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni" programında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının üç etapta karaya çıkarılacağını ve bütün etapların birbirleriyle entegre ve uyumlu bir şekilde ilerlediğini kaydetti. 

Dönmez, “İş takvimimiz hedeflediğimiz sürece uygun bir şekilde ilerliyor. Biz burada sadece gazı çıkarmıyoruz. Karadeniz gazı beraberinde büyük bir ekonomi ve insan kaynağının oluşmasını da sağlıyor. Yerli firmalarımız bu sürecin önemli bir parçası olacak. İnsan kaynağı anlamında da burada ciddi bir tecrübe ve know-how birikimi elde ediyoruz” ifadesini kullandı.

“SİSMİK ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Bölgede sismik arama çalışmalarının da devam ettiğini belirten Dönmez, “Sakarya Gaz Sahası’nda 11 bin kilometrelik 3B sismik aramayı tamamladık. Yorumlama aşamasına geçtik. İnşallah buralardan elde edeceğimiz veriler, yeni müjdelerin de habercisi olacak” dedi.

KARADENİZ GAZI ÜÇ AŞAMADA KARAYA ÇIKARILACAK

Karadeniz gazı üç etapta karaya çıkarılacak. İlk aşama olan deniz tabanı doğal gaz üretim sistemlerinin tasarımı tamamlandı. İlk etapta 10 kuyu için hazırlıklara başlandı. Alınacak malzemelerin detaylı bir listesi hazırlandı. 2022 yılında 169 km boru deniz dibine döşenecek. İkinci aşamada karadaki doğal gaz işleme tesisi kurulacak. Tesisin temeli 1,5 ay önce atıldı. Son aşamada da her iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatları inşa edilecek.

KARADENİZ’DE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Karadeniz’de 1 yıl içerisinde 5 derin deniz sondajı yapıldı. Fatih Sondaj Gemisi Türkali-1, Türkali-2 ve Türkali-3 tespit kuyularını tamamladı. Kanuni Sondaj Gemisi geçtiğimiz Haziran ayında Türkali-2 kuyusunda kuyu tamamlama işlemlerine başladı.

5 kuyuda 140 adet gaz ve su numunesini analiz edildi. Rezervuar koşullarının anlaşılması için 1090 mini test ile akışkan özellikleri, basınç ve sıcaklık ölçümleri tamamlandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler