1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Karadeniz gazı çok daha ekonomik olacak gözüküyor

Dönmez: Karadeniz gazı çok daha ekonomik olacak gözüküyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazını karaya taşıyacak boru hattı, kimyasal maddelerin sahaya gönderileceği hat ve otomasyon hattı olmak üzere üç hattın yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.

Dönmez: Karadeniz gazı çok daha ekonomik olacak gözüküyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de üretilecek gazın fiyatının çok daha ekonomik olacağını ve bunun faydasını 84 milyonun hissedeceğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, televizyonda verdiği özel röportajda Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahasında yapılan doğal gaz keşfinin 2023 yılında kullanıma sunulması için hummalı bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Keşiften üretime kadarki hazırlık süresinin 2,5 yıl gibi rekor kısa bir süre olacağını belirten Dönmez, Dünyada biraz önce de ifade ettiğim gibi, bu kadar kısa sürede bu hazırlığı yapabilen başka bir ülke yok. Karadaki çalışmalar da aynı şekilde, hızlandırılmış bir şekilde devam ediyor” ifadesini kullandı. 

“BORU HATTININ İLK KAYNAĞINI YAPTIK”

Karadeniz doğal gazında önemli aşamalardan birinin gazı karaya getirecek boru hattının ilk kaynağının yapılması ve denizin dibine döşenmesi işi olduğunu kaydeden Dönmez, “Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ilk kaynağımızı da yapmış olduk. İnşallah yıl sonuna kadar borulama işlemini bitireceğiz. Sadece tek boru da yok burada aslında. Bir gazı taşıyacağımız 16 inçlik bir boru hattımız var, ama onun yanında ona yardımcı olmak üzere çeşitli kimyasal maddelerin sahaya gönderileceği bir hattımız var. Yine sahadaki bu işleri denetleyecek, izleyecek, kontrol edecek bir yerde sinyalizasyon veya otomasyon hattımızı içeren bir başka hattımız daha olacak. Bu üç hattı birden yılsonuna kadar inşallah çekmeyi planlıyoruz” dedi. 

KARADENİZ GAZI ÇOK DAHA EKONOMİK OLACAK

“Bugünkü uluslararası piyasalarda oluşan fiyatlara baktığımızda, Karadeniz’den üreteceğimiz gazın fiyatı çok daha ekonomik olacağı gözüküyor” diyen Dönmez, bunun hem vatandaşı hem de devleti memnun edeceğini ifade etti. Dönmez, “Bazen bize de intikal ediyor, 'gazı bulduk diyorsunuz, ama hala işte fiyatlarda bir indirim yok' diye. Gazı bulduk, ama daha onu çıkartacağız, üreteceğiz, sisteme basacağız, ondan sonra bunları konuşmaya başlayacağız. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu faydayı 84 milyon insanımız hissedecek” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler