1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karadeniz gazını karaya taşıyacak ilk boru denize indi

Karadeniz gazını karaya taşıyacak ilk boru denize indi

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 540 milyar metreküp doğal gazı karaya taşıyacak 170 km’lik boru hattı için ilk borular bugün sularla buluştu.

Karadeniz gazını karaya taşıyacak ilk boru denize indi

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Karadeniz sularında gerçekleştirdiği doğal gazı karaya taşıyacak borular bugün denize indi.

Türkiye tarihinin en büyük keşfi olan Karadeniz’deki 540 milyar metreküp doğalgazın karaya çıkartılması için borular döşeniyor. Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen gazı taşıyacak 170 km’lik boru hattı için ilk borular, Zonguldak Filyos Limanı'nda düzenlenen bir törenle denize indirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşen Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni ile 12 metre uzunluğundaki 21 bin borunun getirildiği limandan denizin 2 bin 200 metre altına yerleştirilmesi çalışmalarına başlandı. İlk olarak 10 milyon metreküp olarak üretilmesi planlanan doğalgaz, 2023’te ana dağıtım hattına verilecek.

“DÜNYANIN EN HIZLI SAHA GELİŞTİRME PROJESİ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, törende yaptığı konuşmada, Sakarya Gaz Sahası’nın keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçeceğini kaydetti. Deniz tabanına serilecek 35 bin borunun üretiminin tamamlandığı ve yüzde 95’inin sevkiyatının da bittiği bilgisini paylaşan Dönmez, “Filyos’ta dünyanın en büyük mühendislik işlerinden biri yükseliyor. Bugüne kadar sahaya 5 bin 500 adet fore kazık ve 29 bin 100 adet drenaj kolonu yerleştirdik. Bu tam 60 bin kamyonun alana taş taşıması anlamına geliyor. Toplamda bin 600 kilometre uzunluğunda bir zemin çalışması yürütüyoruz ki bu rakam İzmir ile Kars arasındaki kuş uçuşu mesafeye denk geliyor” dedi. 

“BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRDİK”

Sakarya Gaz Sahasının keşfinden bugüne kadar yurt dışında görev yapan 100’den fazla vatandaşın bu projede yer almak için Türkiye’ye döndüğünü kaydeden Dönmez, "Adeta beyin göçünü tersine çevirmiş olduk” ifadesini kullandı. 

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi; açık denizde inşa edilecek doğal gaz üretim tesisi, Filyos Endüstri Bölgesi'nde yer alacak gaz alım ve işleme tesisi ile her ikisini birbirine bağlayacak boru hattından oluşuyor. Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte inşa edilecek. Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 kilometrekarelik bir alan içinde yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğal gazın toplanmasını ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şebeke kurulacak. Projenin ilk fazında açık denizde açılacak kuyulardan üretilen doğal gaz yaklaşık 40 santim çapındaki çelik boru hattı ile karaya taşınacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler