1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Karadeniz’de yaklaşık 40 sondaj çalışması planlıyoruz

Dönmez: Karadeniz’de yaklaşık 40 sondaj çalışması planlıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz keşfinin yapıldığı Karadeniz’de yaklaşık 40 sondaj çalışması planladıklarını ve ikinci gemiyi de bölgeye göndereceklerini açıkladı.

Dönmez: Karadeniz’de yaklaşık 40 sondaj çalışması planlıyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz keşfinin yapıldığı Karadeniz’de yaklaşık 40 sondaj çalışması planladıklarını ve ikinci gemiyi de bölgeye göndereceklerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye 2023 Zirvesi'nde gerçekleştirdiği konuşmada, 405 milyar metreküplük doğalgaz rezerv keşfinin gerçekleştirildiği Karadeniz’de sondaj çalışmalarına hız vereceklerini söyledi.

Dönmez, “Şu anda çalışmalarımız devam ediyor, çünkü orada yaklaşık 40’a varan sayıda bir sondaj çalışması planlıyoruz. Bir yandan ikinci gemimizi de o bölgeye doğru intikal ettireceğiz. İki, üç tespit kuyusu planladık. Tespit kuyularını süratle tamamlayacağız. Mühendislik ve tasarım çalışmaları gerek su tabanında gerekse kıyıda planladığımız terminal çalışmalarıyla ilgili mühendislik çalışmaları devam ediyor. Bir taraftan da BOTAŞ da karaya gelecek olan gazın ulusal iletim şebekesine bağlantısıyla alakalı sahadaki etüt çalışmalarına da başladı. Sakarya Gaz Sahası’ndaki sürecimiz bu şekilde devam ediyor” ifadesini kullandı. 

KONUTLARIN 25 YILLIK GAZ İHTİYACI KARŞILANACAK

İlk faz üretimi için üç yıla ihtiyaç olduğunu, sonrasında da 25-30 yıllık bir üretim planı söz konusu olduğunu belirten Dönmez, “Türkiye’deki konutların ihtiyacını neredeyse 25 yıl kadar karşılayacak bir gaz miktarından rahatlıkla bahsedebiliriz” dedi. 

YURT DIŞINDAN HİZMET ALABİLİRİZ

Dönmez, çalışmalarda yurt dışından hizmet alabileceklerini kaydederek, “Çalışmaların bir kısmını yerli imkânlarla yürüteceğiz. Yerlileştirme politikasının bir ayağı yerli doğal kaynakların kullanılması, diğer ayağı da yerli teknoloji ve yerli insan kaynağının kullanılmasıdır. Bu kapsamda mühendislik çalışmamızı, ön mühendislik çalışmalarımızı kendi imkânlarımızla yapabilecek kabiliyetteyiz. Ancak detay mühendislik ve bazı ekip, ekipman ve kritik malzemelerin temini konusunda yurt dışından hizmet alabiliriz. Petrol endüstrisinde bir ülkenin bütün ihtiyaç duyduğu tedarik süreçlerini karşılama imkânı yok. Bu konuda gelişmiş birçok ülke var. Bunlarla temasa da geçtik. Bu temas doğrultusunda da ön görüşmeler yapıyoruz” dedi. 

DOĞU AKDENİZ’DE SON SONDAJ BÖLGESİNDEN ÜMİTLİYİZ

Doğu Akdeniz’de iki yılda sekiz derin deniz sondajı yapıldığını hatırlatan Dönmez, somut bir keşif gerçekleştirilemediğini ancak son sondajı gerçekleştirilen Selçuklu-1 kuyusunun civarından ümitli olduklarını belirtti. 

Önceki ve Sonraki Haberler