1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Dönmez: Madencilikte temdit evrak sunumu süre şartını erteledik

Dönmez: Madencilikte temdit evrak sunumu süre şartını erteledik

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, madencilik sektöründe temdit süresine 6 ay kala temdit evraklarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunulmasıyla ilgili şartı yıl sonuna kadar ertelediklerini söyledi.

Dönmez: Madencilikte temdit evrak sunumu süre şartını erteledik

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, madencilik sektöründe temdit süresine 6 ay kala temdit evraklarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunulmasıyla ilgili şartı yıl sonuna kadar ertelediklerini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan ve üyelerle video konferans aracılığıyla görüşerek madencilikle ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, salgın sürecinde enerji sektöründe bazı genel önemler alındığını belirtti.

Dönmez, "Genel önlemlerin dışında depremden etkilenen Malatya ve Elazığ'daki rödovansçılar ve ruhsat sahiplerinin de vermeleri gereken rapor, proje gibi beyanlarını eylül sonuna, devlet hakkı ve ruhsat bedeli ödemelerini de 28 Aralık'a kadar uzattık. Ayrıca dün imzaladığımız bir kararla temdit süresine 6 ay kala temdit evraklarının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunulmasıyla ilgili şartı yıl sonuna kadar erteledik. Böylece gelişen şartlar doğrultusunda daha sürdürülebilir madencilik için elimizi taşın altına çekinmeden koyduk" ifadesini kullandı.

MADENCİLİK VE ÇEVRE ZIT KAVRAMLAR DEĞİL

Madencilik ve çevrenin birbirinin karşıtı kavramlar olmadığını belirten Dönmez, "Doğa da bizim, madenler de. Hangi alanda madencilik yapılacağı, madencilik faaliyeti için hangi kurumlardan hangi izinlerin alınacağı kanunlarla belli. Ayrıca, bir maden sahası terk edildiğinde, maden sahibi projesine göre o sahayı rehabilite etmek ve ağaçlandırmakla yükümlü." dedi.

e-MADEN UYGULAMASI YILBAŞINDA DEVREYE ALINDI

Dönmez, bu yıl başında e-maden uygulamasının devreye alındığını da hatırlatarak, e-maden üzerinden bugüne kadar 4 milyon e-sevk fişi, 3 bin 500 maden ruhsatı ve 1800 işletme izni düzenlendiğini söyledi.

KANUN TEKLİFİNDE MADENCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNGÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

Bakan Dönmez, meclise gönderilen elektrik, doğal gaz ve madencilik sektörüyle alakalı bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinde yer alacak birkaç hususu şöyle sıraladı:

"6183 sayılı kanun kapsamında alınan 22/a dediğimiz borcu yoktur belgesi sektörde uzun süredir aksaklıklara neden oluyordu. Bu konuda çok fazla şikayet geliyordu. Artık bu belge sadece arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi, birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, ruhsatların devri ve çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin müracaatlarda istenecek. 22/a belgesiyle ilgili bir başka değişiklik daha söz konusu. Artık ruhsat yürürlük yazısı, ruhsat devri, rödovans sözleşmesi, izin alanı değişikliği, ruhsat alanı küçültme, terk, mera tahsis değişikliği, geçici tatil, işletme izni, pasa değerlendirme, pasa döküm alanı, zaruri üretim izni, kamu yararı kararı, kamulaştırma kararı ve patlayıcı madde taleplerinden 22/a belgesi talep edilmeyecek. Süre uzatımlarıyla ilgili de bir düzenleme hayata geçecek. Süresi içerisinde temdit talebinde bulunanlar için uzatım talebi sonuçlandırılıncaya kadar 12 ayı geçmemek üzere geçici olarak izin verilmesi Bakan onayıyla mümkün olabilecek. Ruhsat bedellerinin geç ödenmesiyle ilgili husus da torba kanunda yer alıyor. Ocak ayı sonuna kadar yatırılmayan ruhsat bedelleri daha sonra iki katı olarak tahsil ediliyor. Artık ruhsat bedellerinin ödenmesinde yaşanacak gecikmelerde sadece amme alacağındaki gecikme zammı uygulanacak."

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler