1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Rekabet ilişkilerinize daha çok dikkat etmelisiniz

Dönmez: Rekabet ilişkilerinize daha çok dikkat etmelisiniz

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez Rekabet Kurulu cezalarının çok daha yüksek olduğunu vurgulayarak enerji...

Dönmez: Rekabet ilişkilerinize daha çok dikkat etmelisiniz

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez Rekabet Kurulu cezalarının çok daha yüksek olduğunu vurgulayarak enerji piyasalarına ilişkilerde çok daha dikkatli olma uyarısında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ISTRADE Enerji Ticareti Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, risk yönetimi ve rekabet olarak tanımladığı 2R ile ilgili uyarılarda bulundu. Dönmez, “Rekabet Kurulu’nun geçen yıllara göre çok daha güçlü bir yapısı var. Uzun lafın kısası bir araya gelip fiyat ve tedarik bundan sonra konuşamazsınız. Bir araya gelip arıza bakım tarifelerini de belirleyemezsiniz. Konuşulduğu anda toplantıyı terkedip kurumunuza gidip müşavirle soruşturma başlatmanız gerekebilir. Toplantıda sessiz sedasız oturan birinin attığı maille şu fiyatlar konuşuldu ifadesi canınızı yakabilir. Rekabet Kurulu’nun cezaları çok daha yüksek. Rekabet Kurulu ciro üzerinden ceza yazıyor, cezalar yüksek bu nedenle ilişkilerinizde dikkatli olmakta yarar var.” İfadelerini kullandı.

YENİ ARAÇLAR GELİŞTİRME İHTİYACI DOĞUYOR

Piyasaları da insanlara benzeterek olgunluk çağını yaşadığını yaşadığını belirten Dönmez, “Piyasalar insan değiller ama insanların tercih ve işlemlerini yansıtıyorlar. Piyasaların da farklı olgunluk seviyeleri var ve bunlar tecrübelerle oluşuyor. Bu olgunluk seviyelerinde yeni sorun ve ihtiyaçlar da karşımıza çıkıyor. Olgunlaşma ile birlikte yeni araçlar geliştirme ihtiyacı doğuyor. Biz piyasada sistem marjinal fiyatı ile başlayarak yıllar içinde birçok mekanizma getirdik. 5-10 yıl içinde belki 5 endeks, 2 ayrı PTF, onlarca doğalgaz piyasası, fiziksel test ve elektrik kontratları ile bu piyasa gelişmeye ve genişlemeye devam edecek.” dedi.

SON TEDARİK DÜZENLEMESİNİ DESTEKLEDİK

Son tedarik düzenlemesinin uzun vadede olumlu etkileri olacağını düşündükleri için desteklediklerini kaydeden Dönmez, “Tüketiciler sabit ve öngörülebilir fiyat beklentisi içinde, üreticiler ise doğan bazı maliyetleri tüketiciye yüklemek zorunda kalıyor. Biz bunun bir araya gelen tedarikçiler ve toptancılar üzerinden yapılabileceğini düşünüyoruz. Sizler burada toptancılar olarak tüketici ve üreticinin riskini yansıtmasının tam ortasında bulunuyorsunuz. 1 Nisan’dan itibaren yıllık 50 milyon kWh üzerinde tüketimi olanlar eski tarifelerinden yararlanamayacaklar. Bu hususta özelikle sanayicilerden tepkiler geldi. Bu sistemin orta ve uzun vadede sistemin yararına olacağını düşündüğümüz için destek verdik. Bizim buradaki arzumuz büyük tüketicilerle üreticilerin uzun dönemli ikili anlaşma yollarına gitmesi. Bunu uzun vadede piyasa dönüşümü için fırsat olarak değerlendiriyoruz. Şirketlerle bir şekilde anlaşmanın yolunu bulmanız gerekiyor. Çünkü tedarik şirketleri uzun dönemli yol arkadaşlarıdır. Toptan satış işi piyasada iki tarafın da riskini azaltmak için var. Toptancıların uzun dönemde sabit fiyatla tüketicinin karşısına çıkması piyasa açısından daha olumlu. Tedarikçilerin görevi riski yönetimi. Şirket içi iletişim son derece önemli. 2018 sonuna kadar uluslararası kurallara uyumlu risk yönetimi olmayan enerji ticaret şirketinin kalmaması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

KRİPTO PARAYA KARŞIYIZ, BLOCKCHAİN’İ DESTEKLİYORUZ

2 D trendinin doğal gaz ve dijitalleşme olduğuna dikkat çekerek kripto paralara şu an karşı olduklarını fakat kayıt zinciri uygulamalarını desteklediklerini belirten Dönmez, “Kayıt zinciri ile enerji sektöründe yeni bir tartışma alanı açıldı. İlk önerimiz İCO denilen sanal para sistemine girmemeniz yönünde. Sonraki önerimiz ise benzer işler yapan süreç ve yapılar için kayıt zincirini deneyebilirsiniz. Bu konudaki çalışmalar maliyet etkinliği sağlıyorsa bu tür çalışmalar yapılabilir. Milli Enerji ve Maden Politikamız çerçevesinde ithal değil yerli teknoloji olsun isteğindeyiz. Test yazılımı doğalgazda denemeye alındı. Mesela sadece 10 günlük ve aylık kontratlarla da deneme sürecini çalışmak arzusundayız.” dedi.

Dönmez, EPİAŞ olarak kolaylık, derinlik ve yenilik olarak yeni vizyonunu paylaştıklarını da sözlerine ekledi.

Raşit Kırkağaç - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler