1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: YEK-G sistemi 2021’de sonuçlandırılacak

Dönmez: YEK-G sistemi 2021’de sonuçlandırılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tüketilen elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini kanıtlayan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sisteminin 2021 yılı içerisinde oluşturulacağını söyledi.

Dönmez: YEK-G sistemi 2021’de sonuçlandırılacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tüketilen elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini kanıtlayan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sisteminin 2021 yılı içerisinde oluşturulacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sunumunda enerji sektöründe yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Devam eden projelerden birinin isteyen tüketicilere, tedarik edilen enerjinin yenilebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin ispat edilmesi imkânı sağlayacak olan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sisteminin oluşturulması olduğunu kaydeden Dönmez, Eylül ayı itibari ile başlayan YEK-G sisteminin ve Organize YEK-G piyasası platformunun yazılım çalışmalarının 2021 yılı içerisinde neticelendirilerek bu sistemin katılımcıların hizmetine sunulmasının planlandığını söyledi.

YEK-G SİSTEMİ KARBON SINIR VERGİLERİNE HAZIRLIK

Dönmez, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Sistemi; tedarikçiler tarafından tüketicilere tedarik edilen elektrik enerjisinin belirli miktarının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin YEK-G belgesi ile kanıtlandığı sistemdir. Bu sistemde; piyasa işletmecisi tarafından, yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretimi yapan katılımcıların her bir 1 MWh’lik üretimi için, elektriğin kaynağını, elektrik santralinin yaşını, santralin herhangi bir destekleme mekanizmasına dahil olup olmadığını, santralin kurulu gücü ve elektriğin üretildiği dönemi içeren 1 adet YEK-G belgesi oluşturulur. 

Eylül ayı itibari ile başlayan YEK-G sisteminin ve Organize YEK-G piyasası platformunun yazılım çalışmaları 2021 yılı içerisinde neticelendirilerek bu sistemin katılımcıların hizmetine sunulması planlanmaktadır. YEK-G sistemiyle yenilenebilir enerjinin kullanımına pozitif etki oluşturulmasının yanı sıra ürün ihraç ettiğimiz ülkeler tarafından ilerde gündeme getirilebilecek olan “Karbon Sınır Vergileri” düzenlemesine karşı hazırlıklı olunması amaçlanmaktadır” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler