1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dünya Bankası 2023’te enerji fiyatlarında düşüş bekliyor

Dünya Bankası 2023’te enerji fiyatlarında düşüş bekliyor

Dünya Bankası, 2023 yılında enerji fiyatlarının son 5 yıl ortalamasının %75 üzerinde kalmasını bekliyor. Banka Avrupa gaz fiyatlarının ise ortalamanın dört katı üzerinde olabileceğini belirtiyor.

Dünya Bankası 2023’te enerji fiyatlarında düşüş bekliyor

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, bu yıl %60 artan enerji fiyatlarının 2023 yılında %11 düşeceğini tahmin etti. 

Dünya Bankası, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tetiklenen küresel enerji krizi ile birlikte artan enerji fiyatlarıyla ilgili öngörülerini paylaştı. 2023 yılında enerji fiyatlarının %11 düşeceğini tahmin eden Banka, 2023 yılında enerji fiyatlarının son 5 yıl ortalamasının %75 üzerinde kalmasını bekliyor. 

Dünya Bankası ayrıca, çoğu gelişmekte olan ülkelerin parasının dolara karşı değer kaybetmesinin gıda ve enerji krizini kötüleştirebileceği uyarısında bulundu. 

PETROL FİYAT TAHMİNİ 5 YILLIK ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Banka küresel büyümede yavaşlamanın ve Çin’de Covid kısıtlamalarının petrol tüketimi için önemli aşağı yönlü riskler olduğunu belirtti. Dünya Bankası, 2023 yılında Brent petrolünde ortalama fiyatın varil başına 92 dolar, 2024 yılında da 80 dolar olmasını bekliyor. Geçtiğimiz 5 yılın fiyat ortalaması ise 60 dolar/varil.  

Ayrıca G7’nin petrol tavan önerisini de değerlendiren Banka, bu önerinin Rusya’dan petrol akışını etkileyebileceğini ama büyük gelişmekte olan ve gelişmiş piyasaların katılımının gerekli olduğunu belirtti. 

AVRUPA DOĞAL GAZ  FİYATLARI 4 KAT FAZLA OLABİLİR

Banka, 2024’e kadar Avustralya kömürü ve ABD doğal gazı fiyatlarının geçmiş 5 yıllık ortalamaların iki katı olmasını bekliyor. Avrupa doğal gaz fiyatlarının ise yaklaşık 4 kat daha yüksek olabileceğini öngörüyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler