1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya kaynaklarını bugün itibariyle tüketiyoruz

Dünya kaynaklarını bugün itibariyle tüketiyoruz

WWF-Türkiye, dünyanın bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakların bugün itibariyle tükendiğini belirterek, 1.75 Dünyamız varmış gibi tükettiğimiz uyarısında bulundu.

Dünya kaynaklarını bugün itibariyle tüketiyoruz

Enerji Günlüğü - Bugünden itibaren, dünyanın yıl içinde yenilenebilme kapasitesinden fazlasını tüketmeye başlayacağız.

Dünya üzerindeki yenilenebilir kaynaklar ile insanların bu kaynaklara yönelik talebini değerlendiren araştırmalar yürüten Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verileri, dünyamızın bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları, bu yıl, 28 Temmuz itibariyle tükettiğimizi gösterdi. Küresel Ayak İzi Ağı’na göre, bugünden itibaren, dünyanın yıl içine yenilenebilme kapasitesinden fazlasını tüketmeye başlayacağız. 

Bu tarih, 2021 yılındaki tarihin bir gün öncesi. Geçen yıl bu tarih 29 Temmuz idi. Küresel Limit Aşım Günü, hesaplanmaya başlandığı 1970’lerden bu yana sadece 2020 yılında, pandemi kısıtlamalarının etkisiyle üç hafta ileri kaymıştı. 

1,75 DÜNYAMIZ VARMIŞ GİBİ TÜKETİYORUZ

İnsanlık bugün gezegenimiz üzerindeki ekosistemlerin yenileyebileceğinden %75 daha fazla kaynak kullanıyor. Bir başka deyişle 1.75 Dünyamız varmış gibi tüketiyoruz. Tüketim hızımız Küresel Limit Aşımı’nın hesaplanmaya başlandığı 1970’lerden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. 

Yarım yüzyıldır süregelen limit aşımı sonunda, yıllık açıklarımız toplandığında, gezegenimize 19 yıllık ekolojik kaynak borçlandık. Bu aşırı borçlanmanın en belirgin sonuçları, bozulan ekosistemler, atmosferde biriken sera gazları ve etkisini her geçen gün daha fazla hissettiren iklim krizi olarak karşımıza çıkıyor.

“İKLİM KRİZİ HIZLI VE KARARLI ADIMLAR GEREKTİRİYOR”

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi: “Ülkemizde bir yandan kuraklık, öte yandan sellerle yoğun bir şekilde hissetmeye başladığımız iklim krizi, yetkililerin hızlı ve kararlı adımlar atmasını gerektiriyor. Enerji üretiminin üçte ikisinin fosil yakıtlardan sağlandığı dikkate alındığında, enerji sektörünün karbonsuzlaştırılmasıyla sağlanacak kazanımlar hem kaynak kullanımı hem de sera gazı emisyonlarının azaltımı açısından hayati önem taşıyor. Bu noktada ülkemiz adına atılacak en etkili adımların başında elektrik üretiminde kömür başta olmak üzere fosil yakıtların terk edilerek yenilenebilir, temiz ve adil alternatiflere geçiş yer alıyor.”

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler