1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Dünyada jeotermale Türk kadını damgası  

Dünyada jeotermale Türk kadını damgası  

Küresel Women in Geothermal - Jeotermalde Kadınlar (WinG) platformunun yürütücülüğünü Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023’ten itibaren üç yıllığına Türk kadınları üstlenecek. 

Dünyada jeotermale Türk kadını damgası  

Enerji Günlüğü - Jeotermal alanında çalışan Türk kadınları küresel bir başarıya imza attı. Jeotermal enerji alanında çalışan kadınların oluşturduğu Women in Jeothermal - Jeotermalde Kadınlar çatısı altında Ekim 2016’da kurulan WinG (Women in Geothermal / Jeotermalde Kadınlar) Türkiye ekibi 2023-2026 yılı faaliyet dönemi için WinG Küresel Operasyon Takımı olmaya hak kazandı. 80 ülkeden 2500'den fazla üyesi olan WinG grubunu, uluslararası camiada, önümüzdeki seneden itibaren üç yıllık bir süre için Türkiye ekibi temsil edecek. 

UMUT DESTEGÜL SOLAROĞLU LİDERLİK EDECEK 

Halen WinG Amerika’dan Ann Robertson-Tait’in üstlendiği WinG Global’in başkanlığını altı yıldır Türkiye Elçiliği görevini yürüten Umut Destegül Solaroğlu devralacak. Umut Destegül Solaroğlu, üstlendikleri yeni görevle ilgili olarak “Hepimizin eseri olan bu büyük sonuç, büyük sorumluluklar getirecek. Bu nedenle özellikle, hak temelli yaklaşımla adaleti merkezine alan bir yapıyı, temel değerlerimiz olan Çeşitlilik, Şeffaflık, Kapsayıcılık ve Güçlendiricilik üzerine inşa edeceğiz” dedi. 

JEOTERMALDE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNE KARŞI... 

2013 yılı Geothermal Resources Council (GRC) / Jeotermal Kaynaklar Konseyi’nde bir fikir olarak doğan WinG, jeotermal enerji sektöründe cinsiyet eşitsizliğine dair farkındalığın artmasını ve herkes için eşit hak ve koşulların sağlanmasını amaçlıyor. Çalışmalarını tamamen gönüllülük esasıyla yürüten bu uluslararası sosyal platformun Türkiye ayağı ise 250'den fazla üyeye sahip.

wing-tr-2022.jpgWinG Türkiye, jeotermal enerji sektöründe çalışan kadınların cinsiyet eşitsizliğinden etkilenmemesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, üniversite öğrencilerinin jeotermal enerji dalına yönelik bilgilendirilmesi için çalışmalar yürütüyor. WinG Türkiye, Nisan ayı başında WinG Global liderliği için resmen adaylığını açıklamıştı. 33 ülke takımı arasından dikkatleri çeken WinG Türkiye kısa listeye kalmıştı. Bu ay yapılan mülakat sonucunda ise Türkiye ekibi, WinG Global’in yeni Küresel Operasyon Takımı olarak seçildi. 

DEVİR TESLİM PEKİN ZİRVESİNDE 

Küresel WinG organizasyonun yürütücülüğünü üstlenerek 6 yıllık aktif çalışma dönemini uluslararası bir başarıyla taçlandıran WinG Türkiye Takımı, Nisan 2023'te Çin'in Pekin şehrinde gerçekleştirilecek Dünya Jeotermal Kongresi'nde şu anki küresel takım olan Amerika’dan bayrağı devralacak.

TR AVRUPA’DA BİRİNCİ DÜNYADA DÖRDÜNCÜ  

WinG Türkiye Ekibi'nin, üslendikleri yeni görevle ilgili Enerji Günlüğü'ne yaptığı değerlendirmede şu ifadeler yer aldı: "Ülkemizi jeotermal enerji alanında mevcut kurulu kapasitesi ile Dünyada 4., Avrupa'da 1. sıraya taşıyan, Türkiye’nin geçmişten günümüze gelen kararlı duruşunu, yetkinliğini ve bu konuda çalışan Türk kadınının yerini gözler önüne sermek üzere çıkılan yolda edinilen bu başarı, Cumhuriyetimizin 100. yılında çağdaş Türk kadınına armağanıdır."

WinG Türkiye Ekibi, topluluğa üye olmak isteyen jeotermal sektöründe çalışan kadınları internet sitesi veya sosyal medya hesapları üzerinden kendileriyle iletişime geçmeye çağırdı. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler