1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. JESDER: YEKDEM fiyatları hayal kırıklığı yarattı

JESDER: YEKDEM fiyatları hayal kırıklığı yarattı

JESDER adına açıklama yapan Başkan Ufuk Şentürk, YEKDEM fiyatlarının beklentilerin çok altında belirlendiğini söyledi ve sektör yatırımlarının yavaşlamasını beklediklerini kaydetti.  

JESDER: YEKDEM fiyatları hayal kırıklığı yarattı

Enerji Günlüğü - JESDER adına açıklama yapan Başkan Ufuk Şentürk, YEKDEM fiyatlarının beklentilerin çok altında belirlendiğini söyledi ve sektör yatırımlarının yavaşlamasını beklediklerini kaydetti.  

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, bugün açıklanan YEKDEM fiyatlarıyla ilgili basın açıklamasında, açıklanan fiyatların sektörde hayal kırıklığı yarattığını kaydetti ve jeotermal yatırımlarında yavaşlama beklediklerini söyledi. 

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) fiyatlarının, yenilenebilir enerji yatırımları ve jeotermal enerji sektörü açısından çok önemli olduğunu düşündüklerini anlatan Ufuk Şentürk, YEKDEM fiyatının %25’lere ulaşan yerli aksam destekleme miktarlarının, neredeyse yarı yarıya azaltılarak %14 seviyelerine çekildiğini; millileşme açısından bu tutarın arttırılması gerektiğini iade etti. 

“SEKTÖRÜN RİSKLERİ ARTARKEN DESTEKLER AZALDI”

YEKDEM fiyatlarının açıklanmasıyla Paris Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Planı doğrultusunda, Türkiye’ye finansal fonların gelmesini beklediklerini belirten Şentürk sözlerini şöyle sürdürdü, “Yeni düzenleme çerçevesinde; Sektörün, YEKDEM fiyat beklentisi 10 Cent/kWh ve üzerindeyken, beklenenin %30 altında gerçekleşmesi sektörde hayal kırıklığı ile karşılanmıştır. Zira başlangıçta 1.500-2.000 metre olan sondaj kuyuları derinlikleri 4.000 metrelere ulaşmış ve keşfi yapılan sahalardaki yatırımlar nihayete yaklaşmış, yeni saha keşifleri ile arama ve kaynağa erişme riskleri artmıştır.” 

“SEKTÖREL YATIRIMLAR YAVAŞLAYACAKTIR”

Sektörel yatırımların sürdürülebilirliği açısından santral aksam üreticilerinin de fiyat ve maliyetlerini tekrar gözden geçirmesi ve mevcut sisteme fiyat mekanizması olarak entegre olması gerektiğini bildiren Ufuk Şentürk basın açıklamasında, “YEKDEM’e, yabancı finans kaynakları ve yatırımcı fonlar açısından bakıldığında ve mekanizma, diğer yenilebilir enerji yatırımı yapılabilecek ülkeler ile kıyaslandığında; eskalasyon mekanizmasının daha karmaşık bir yapıda olduğunu görülecektir. Zira TEFE ve TÜFE’ye endekslemek yabancı yatırımcıyı düşündürecektir. Bu eskalasyon sepetinin uluslararası finans sektörünün yakından takip ettiği döviz kurlarına endeksli olmasının finansal açıdan daha anlaşılır olacağını düşünüyoruz” dedi.  

Ufuk Şentürk, gelişmeler doğrultusunda sektördeki yatırımların eski hızıyla değil, daha yavaş hareket etmesi ihtimali doğduğunu kaydetti ve “Bu sebeple, geçtiğimiz 10 yılda jeotermal sektörü olarak ulaştığımız 1.650 MWe kurulu güç ve bir sonraki 10 yıl için hedeflediğimiz 5.000 MWe potansiyeline ulaşamayacağımızı düşünüyoruz” dedi. 

“JEOTERMAL TESİSLERİNE AKARYAKITTA KDV VE ÖTV DESTEĞİ VERİLSİN”

Şentürk hibrit santrallerin de YEKDEM düzenlemesine ek olarak, mevcut hibrit santraller mevzuatı çerçevesinde yapılmasının olanaksız olduğunu kaydetti ve sözlerini şöyle tamamladı, “Bu sebeple mevzuatın sektör sorunları çerçevesinde yeniden ele alınması gerekmektedir. Yerli Aksamın Destekleme Mekanizması çerçevesinde ise sera, şehir ısıtması, meyve/sebze ve kurutma tesisleri gibi ikincil yatırımların desteklenmesi elzemdir. Ayrıca işleyiş ve maliyet ile enerjideki önemi göz önüne alındığında, petrol aramalarından hiçbir farkı olmayan jeotermal kaynak aramalarında kullanılan akaryakıta ve bu akaryakıt için sağlanan KDV ve ÖTV istisnasının jeotermal sondajlar için de sağlanması artık önem arz etmektedir. Bu vesile ile uzun zamandır beklenen YEKDEM mevzuat düzenlemesinin ülkemiz ve yenilenebilir enerji sektörüne hayırlı olmasını dilerim”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler