1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Halil Demirdağ: YEKDEM ve yerli ekipman desteğiyle yatırımlar sürer

Halil Demirdağ: YEKDEM ve yerli ekipman desteğiyle yatırımlar sürer

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, yeni YEKDEM fiyatının tek başına yatırımları sürdürmeye yetmeyeceğini, ancak yerli ekipman desteğiyle beraber güneş segmentinde büyümeyi destekleyeceğini söyledi. 

Halil Demirdağ: YEKDEM ve yerli ekipman desteğiyle yatırımlar sürer

Enerji Günlüğü - GENSED Başkanı Halil Demirdağ, yeni YEKDEM fiyatının tek başına yatırımları sürdürmeye yetmeyeceğini, ancak yerli ekipman desteğiyle beraber güneş segmentinde büyümeyi destekleyeceğini söyledi. 

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, yeni YEKDEM fiyatlarının, yerli ekipman kullanmayan tesisler için makul olmadığını; o nedenle yatırımların yerli ekipman desteği alabilecek tesislerle devam edeceğini söyledi. 

YEKDEM fiyatlarının açıklanmasının, sektörün 2025’e kadar önünü görmesini sağlayan önemli bir gelişme olduğunu söyleyen GENSED Başkanı Halil Demirdağ, güneş enerjisi yatırımları için açıklanan kilovat-saat (kWh) başına 32 kuruş alım fiyatıyla, yerli ekipman kullanımında 8 kuruşluk destek fiyatının birlikte alınması durumunda, yurdun tamamında etkili olacağını söyledi. 

Yerli ekipmanlı YEKDEM fiyatının 4,5 yıllık bir süreci kapsadığını hatırlatan Demirdağ, “İlk yılda teknoloji gelişmesi tam olmasa da ikinci yıldan itibaren ülke genelinde cazip bir yatırım ortamı sağlayacağını düşünüyoruz. 5 ay sonra devreye girecek bu fiyatlar ile YEKA’lar harici yeni kolaylaştırılmış lisanslar verilmesinin sağlanmasıyla da lisanssız yatırımlarla yakalanan eski ivmenin tekrar yakalanabileceğine inanıyoruz” dedi.

Halil Demirdağ sözlerini şöyle tamamladı, “Güneş enerjisinin sanayicimizin gün geçtikçe artan yeşil enerji talebini çok daha ucuza sağlayabilecek noktaya gelmesi bizleri çok sevindiriyor. YEKDEM cari açığı azaltıp milyarlarca doların ülkemizde kalmasını sağladığı gibi, yeni güneş santrallerinin kurulmasıyla ucuz enerji ve arz garantisi ile ülkemizde 2022 sonrası toptan elektrik fiyatlarını düşüren etkilerini hep beraber göreceğiz. Bununla birlikte güneş enerjisi sektörünün sürdürülebilir olması ve uluslararası piyasalarda da güçlenmesi için düzenli olarak yeni kapasiteler açılması gerekmektedir”. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler