1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgârda yerli ekipman cazibesini yitirdi

Rüzgârda yerli ekipman cazibesini yitirdi

Windbaba Çözüm Ortağı Bülent Yüce, yeni YEKDEM düzenlemelerinin alım garantisi fiyatlarını düşürmesiyle rüzgar yatırımlarında yerli ekipman kullanmanın cazip olmaktan çıktığını öne sürdü.

Rüzgârda yerli ekipman cazibesini yitirdi

Enerji Günlüğü - Windbaba Çözüm Ortağı Bülent Yüce, yeni YEKDEM düzenlemelerinin alım garantisi fiyatlarını düşürmesiyle rüzgar yatırımlarında yerli ekipman kullanmanın cazip olmaktan çıktığını öne sürdü.

Rüzgar enerjisi alanında eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunan Windbaba Platformu’nun Stratejik Çözüm Ortağı Bülent Yüce, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki alım garantilerine baz taşkil eden fiyatlarda dövizden TL’ye geçildiğini hatırlattı, rüzgâr yatırımlarında yüzde 100 yerli türbin kullanılması halinde uygulanan alım garantisinin de yüzde 70 aşağı çekildiğini söyledi.

BUGÜNE KADAR YAPAMAYAN...

Bülent Yüce, halen yerli kanat ve kule desteği ile ulaşılan kilovatsaat başına 8,7 dolar/cent seviyesindeki rüzgar elektriği destekleme fiyatının bile birçok projeyi finanse edilebilir noktaya taşıyamadığını söyledi. Yüce, “Yerli aksam kullanılan santrallerde kilovatsaat başına 3,7 dolar/cent (Bugünkü kurla 26 kuruş/TL) seviyesinde uygulanan alım garantisi yeni sistemde kWh başına 8 kuruşa düşürülüyor. Hal böyleyken yeni dönemde yerli aksam kullanmanın cazibesini yitireceğini söylememiz zor olmayacak. Bugüne kadar gerçekleşemeyen projelerin, yeni YEKDEM fiyatları ile gerçekleşmesi neredeyse imkânsız” diye konuştu.

ÇIKIŞ OFF-SHORE PROJELERİNDE

Bülent Yüce, Türkiye’nin son 15 yılda rüzgâr enerjisi kurulu gücünü 161 kat artırarak tüm dünyanın dikkatini çeken bir başarıya imza attığını söyledi. Yüce, bu ivmenin kesintiye uğramaması için denizüstü (offshore) santraller ile birlikte her yıl en az bin Megavat kurulu gücün devreye alınması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler