1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dünyanın elektrik talebi üç yılda yüzde 3 artacak

Dünyanın elektrik talebi üç yılda yüzde 3 artacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yenilenebilir enerji kaynaklarının, nükleer enerji ile birlikte 2025'e kadar küresel elektrik talebindeki %3’lük artışın büyük çoğunluğunu karşılayacağını öngörüyor.

Dünyanın elektrik talebi üç yılda yüzde 3 artacak

Enerji Günlüğü - 2022’de enerji krizi ve ılıman hava koşullarına bağlı olarak yüzde 2 azalan küresel elektrik talebinin, 2025 yılına kadar yüzde 3 büyümesi bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2023 Elektrik Sektör Raporu’nu yayımladı. Buna göre, geçen yıl enerji krizi ve ılıman hava koşullarına bağlı olarak yüzde 2 azalan küresel elektrik talebinin, 2025 yılına kadar yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Küresel elektrik talebindeki bu artışın %70’inin Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan küresel elektrik talebinde gelecek üç yıldaki bu artışın neredeyse tamamının yenilenebilir enerji kapasitesindeki artış, yeni nükleer santral kurulumları ve bazı nükleer santrallerin yeniden faaliyete geçmesiyle karşılanacağı öngörülüyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik üretimindeki payının 2022'deki %29’dan 2025'te %35’e yükselmesi bekleniyor. Böylece elektrik sektöründen kaynaklanan karbon emisyonlarının da 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından 2025'e kadar mevcut seviyesinde kalacağı öngörülüyor. 

“DÜNYA ELEKTRİK TALEBİ HIZLA ARTACAK”

IEA Başkanı Fatih Birol rapora ilişkin değerlendirmesinde, düşük karbonlu elektrik üretim kaynaklarının artmasında hükümetlere büyük rol düştüğünü belirterek, ”Dünyanın elektrik talebi önümüzdeki üç yılda hızla artacak ve Japonya'nın mevcut elektrik tüketiminin iki katından fazla büyüyecek. İyi haber şu ki yenilenebilir kaynaklar ve nükleer enerji de, bu artışı karşılayabilecek şekilde büyüyor. Bu da elektrik sektörü kaynaklı emisyonların zirve noktasına yaklaştığı anlamına geliyor" dedi. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler