1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Dünyanın en büyük denizüstü RES’i için finansal anlaşma tamamlandı

Dünyanın en büyük denizüstü RES’i için finansal anlaşma tamamlandı

İskoç SSE ve Norveçli Equinor şirketleri, 3,6 GW kapasiteli dünyanın en büyük denizüstü rüzgar santrali Dogger Bank RES’in ilk iki fazı için finansal anlaşmayı tamamladı.

Dünyanın en büyük denizüstü RES’i için finansal anlaşma tamamlandı

Enerji Günlüğü - İskoç SSE ve Norveçli Equinor şirketleri, 3,6 GW kapasiteli dünyanın en büyük denizüstü rüzgar santrali Dogger Bank RES’in ilk iki fazı için finansal anlaşmayı tamamladı.

Norveç merkezli enerji şirketi Equinor, Kuzey Denizi üzerine kurulacak ve toplamda 3,6 gigawatt (GW) enerji üretme kapasitesine sahip olacak Dogger Bank Rüzgâr Santrali’nin ilk iki fazı için İskoçya merkezli enerji şirketi SSE ile finansal anlaşma imzaladığını açıkladı. 

Equinor'un yaklaşık 5,5 milyar sterlin yatırım yaptığı proje, dünyanın en büyük offshore rüzgâr santrali olacak. Equinor’un finansmanı Dogger Bank A ve Dogger Bank B’yi % 65 ila % 70 oranında finanse edecek. 

SANTRAL 3 AŞAMADA TAMAMLANACAK

2026'da bitirilmesi beklenen santral, Dogger Bank A, Bank B ve Bank C şeklinde 3 aşamada tamamlanacak. Projenin ilk iki aşamasında toplam yatırım yaklaşık 6 milyar sterlin olacak. Bank C için finansal plan 2021 sonunda belirlenecek. Birleşik Krallık'ın doğu kıyısında konumlanan proje, ülke talebinin %5'ini veya 6 milyon evin yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar yenilenebilir elektrik üretecek.

Ayrıca santral her iki şirketin de iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak. Equinor, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı yaymayı hedeflediğini açıkladı. SSE ise önümüzdeki 5 yıl içinde düşük karbonlu projelere 7,5 milyar sterlin yatırım yapmayı planlıyor.

Santralde General Electric’e (GE) ait 260 metre uzunluğuna ulaşan ve 12 megawatt kapasiteli Haliade – X türbinler kullanılacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler