1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Durov: Rafineri sektöründe rekabet artacak

Durov: Rafineri sektöründe rekabet artacak

Enerji Günlüğü - Lukoil'in ISAB Rafinerisi Başkanı Oleg Durov, petrol rafineri endüstrisinde rekabetin artacağını ve er ya da geç çevre dostu yeşil...

Durov: Rafineri sektöründe rekabet artacak

Enerji Günlüğü - Lukoil'in ISAB Rafinerisi Başkanı Oleg Durov, petrol rafineri endüstrisinde rekabetin artacağını ve er ya da geç çevre dostu yeşil enerji ile yolların kesişeceğini söyledi.

Rus petrol şirketi Lukoil'in Türkiye kolu Lukoil Eurasia Petrol A.Ş., İtalya’nın Sicilya adasında bulunan, Avrupa’nın üçüncü büyük rafinerisini ilk defa Türk basın mensuplarına açtı. 20-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen basın turunda, Akdeniz'in en büyük adası olan Sicilya Adası'nın Doğu kısmında Priolo kasabası yakınlarında bulunan ISAB Rafineri Kompleksi ziyaret edildi.

Ziyaret sırasında basın mensuplarını rafineri hakkında bilgilendiren ISAB Başkanı Oleg Durov, petrol rafineri endüstrisinde rekabetin artacağını belirterek, "Bu trendin ABD ile sınırlı olmadığını, Avrupa'yı ve hatta dünyayı da kapsadığını anlamamız gerek. Er ya da geç çevre dostu yeşil enerji ile yollar kesişecek. Yeşil enerji Sicilya'da gayet iyi bir gelişme göstermiş durumda. Tekrar ediyorum, bu bizim için çetin bir zorluk. Avrupa'nın rafinaj kapasitesi her geçen yıl düşüş grafiği sergilemeye devam ediyor. Dolayısıyla varlık sürdürme yoluna gitmek daha etkili sonuçlar verecektir. Tekrarlamakta fayda görüyorum: Eğer tesisten değil, bir bütün olarak LUKOIL'den bahsediyorsak, yapılması gereken şey ham petrol pazarında, petrol ürünleri ve elektrik pazarında verimi artırmak olacaktır." dedi.

YATIRIMLARIN YÜZDE 30-40'I VERİMLİĞE

Yatırımlarını da bu çerçevede yaptıklarına dikkat çeken Durov, ISAB'a yapılan yıllık yatırım tutarının 90-120 milyon arasında değiştiğini ve bunun da yüzde 30-40'ını işletmenin verimini artırmaya yönelik projelere harcadıklarını ifade etti. Yatırımların kalanı ise kapasiteyi, güvenliği ve çevrenin korunmasını sürdürmeye yönelik olarak yaptıklarını da sözlerine ekledi.

BİZİM İÇİN KRİZ DEĞİL ÇETİN BİR ZORLUKTU

Petrol piyasasında marjda yaşanan büyük düşüşün kendilerini üretim hacmini düşürmeye zorladığını ancak yine de maliyetlerini optimize ederek ekonomik iyileşme sağlayabildiklerini kaydeden Durov, "Bizim açımızdan yaşanan bu durumu kriz olarak adlandırmak doğru olmaz. Kabul etmemiz gereken çetin bir zorluktu diyelim. Baş etmek gerekiyordu ve baş etmeyi başardık. Öncelikle maliyetlerimizi düşürdük, hammadde alımlarını optimize ettik, petrol ürünlerinin satışını optimize ettik. Standart olanla yetindik." ifadesini kullandı.

Durov, dünya genelinde elektrikli araçların giderek yaygınlaşmasının da petrol endüstrisi açısından çetin bir zorluk olduğunu ve üretimlerini etkilediğini de sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'YE SÜLFİRİK ASİT SATIYORUZ

Durov, Türkiye'nin ISAB için geleneksel bir pazar sayılmayacağını belirterek, Türkiye ile petrol ürünlerinin tedarikinde bir takım işbirlikleri söz konusu olduğunu kaydetti. Durov, "Elimde diğer tesislere yapılan tedariklere ilişkin rakamlar ve tedarik hacmi bilgileri yok ancak bu tedariklerin Türkiye'de gerçekleştirildiğini biliyorum. Altı ay kadar önce Türkiye'den ortak edindik. Bizden sülfürik asit alıyorlar. Sülfürik asit, sınırlı bir pazarı olan bir ürün ancak bir Türkiye'de iyi ve güvenilir bir ortak bulabildik. Dolayısıyla iş hacmimiz oraya yönelik. Tam olarak ticari bir ürün sayılmaz ancak oldukça özel bir üründür." dedi.

PETROL PAZARI ÖNGÖRÜLMESİ GÜÇ BİR PAZAR

Ham petrol pazarının öngörülmesi güç bir pazar olduğunu ve petrol pazarında yaşanabilecek değişikliklere hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Durov, "Elbette varil başı 70 Dolar, Rusya için, LUKOIL için iyi bir fiyat. Ham petrol ile petrol ürünleri fiyatı arasındaki fark bizim için en önemli gösterge." dedi. 

AKARYAKITTA OLAĞAN BİR YIL DEĞİL

Motorin fiyatlarını da değerlendiren Durov, "Bu yıl ISAB için olağan bir yıl olmadı. Genel itibariyle Akdeniz için de olağan bir yıl değildi. Yine geçtiğimiz 5 yıldan bahsedecek olursak, ham petrol ile motorin fiyatları arasındaki fark 12-14 Dolar aralığında gerçekleşmişti. Bu yıl ise 8 Dolar'a gerilemekle birlikte motorin açısından bu farkın artış gösterdiği söylenebilir. Bu, pazar çeşitliliğinin bir sonucu." açıklamasını yaptı.

TESİS ALANINDA ELEKTRİK SANTRALİ DE BULUNUYOR

Tesisin, Kuzey ve Güney olmak üzere iki alandan oluştuğunu ve ikisi arasındaki mesafenin 6 kilometre olduğu bilgisini veren Durov, Lukoil’in yıllık ortalama 90 milyon tonluk işleme kapasitesinin 8-9 milyon tonluk kısmının bu tesiste gerçekleştirildiğini kaydetti. Rafineri sadece Euro-5 petrol ve diesel yakıtı üretiyor.

ISAB Rafineri Kompleksi'nde ayrıca, bir petrol türevi olan asfalttan elektrik üreten 540 megavat kapasiteye sahip elektrik santralini de işlettiklerini belirten Durov, burada üretilen elektriğin Sicilya'nın elektrik ihtiyacının yüzde 6'sını karşıladığını ifade etti.  

TÜRKİYE SON DERECE ÖNEMLİ BİR ÜLKE

ISAB rafinerisi tanıtım toplantısının giriş konuşmasını yapan Lukoil Bölgesel Politika Birimi Kıdemli Müdürü Lyudmila Zimina ise, Türkiye'nin genel anlamda Rusya için ve özel anlamda ise LUKOIL Şirketi için son derece önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, ziyaretin amacını Lukoil'in gerek büyüklük gerekse kompleks yapısı bakımından Avrupa'nın en büyük sanayi sitelerinden birine sahip bir dünya devi olduğunu göstermek olarak ifade etti.

TÜRKİYE'DEKİ PAZAR PAYI YÜZDE 3.1

Lukoil, 1998 yılından bu yana Türkiye petrol piyasasında faaliyet gösteriyor. Toptan ve perakende benzin ve motorinin yanı sıra, petrokimya, baz yağ ve ambalajlanmış yağların satışı, gemi ve uçaklara yakıt teslimatı Şirket'in Türkiye’deki ana faaliyetleri arasında. Lukoil, 2008 sonlarında Akpet’i satın alarak Türkiye’deki en büyük yatırımını gerçekleştirdi. 2016 yılı itibariyle Lukoil Grubu’nun Türkiye’deki istasyon sayısı 600 adet. 2015’te petrol ve gaz ürünlerinin satış hacmi 1.1 milyon tonu (Pazarın yüzde 3.1’i) geçti.

Sabiha KÖTEK - SİCİLYA ADASI / İTALYA

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler