1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Düşük voltajlı araç aküleri için ortaklık kuruluyor

Düşük voltajlı araç aküleri için ortaklık kuruluyor

Gelişmiş akü çözümleri sunan Clarios, sodyum-iyon hücreleri kullanan düşük voltajlı araç aküleri için İsveçli Altris ile özel bir ortaklık geliştirecek.

Düşük voltajlı araç aküleri için ortaklık kuruluyor

Enerji Günlüğü - Ulaşım için gelişmiş, düşük voltajlı akü teknolojileri geliştiricisi Clarios ile İsveçli sodyum-iyon akü geliştiricisi ve prototip üreticisi Altris, düşük voltajlı mobilite uygulamaları için özel bir ortak geliştirme anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Anlaşma kapsamında Altris, düşük voltajlı uygulamalar için sodyum-iyon hücre teknolojisini geliştirmeye odaklanırken Clarios, batarya sistemini tasarlamak için batarya yönetim sistemleri, yazılım ve sistem entegrasyonundaki uzmanlığından yararlanacak. Anlaşmanın finansal koşulları şirketler tarafından açıklanmadı.

ARTAN TALEP KARŞILANACAK

Clarios’un Başkan Yardımcısı ve Global Müşteriler, Ürünler ve Mühendislikten Sorumlu Genel Müdürü Federico Morales Zimmermann, “Altris ile yapılan bu ortak geliştirme anlaşması, Clarios'un inovatif batarya çözümlerinin geliştirilmesindeki lider konumunu daha da genişletmesini ve sürdürülebilir enerji depolama sistemlerine yönelik artan talebi karşılamasını sağlıyor. Bu, düşük voltajlı batarya üretim alanında kimya-dinamik olma stratejimiz açısından önemli bir adımdır. Artık gelişmiş araç teknolojilerinin ortaya çıkardığı düşük voltaj enerji taleplerini desteklemek için emici cam mat (AGM), lityum-iyon ve sodyum-iyon dahil olmak üzere çeşitli gelişmiş batarya türlerini üretme yetkinliğine sahibiz” dedi. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR SODYUM-İYON BATARYALAR

Altris’in CEO’su Björn Mårlid, “Altris dünyaya daha iyi, daha güvenli ve gerçekten sürdürülebilir sodyum-iyon bataryalar sunmak istiyor. Clarios ile hayata geçirilen bu ortak geliştirme anlaşması, otomotiv batarya pazarına özel olarak uyarlanmış sodyum-iyon aküleri geliştirme ve üretme odağımızı sürdürmemizi sağlıyor. Kimyamız, rekabetçi bir enerji yoğunluğunu korurken, düşük sıcaklık performansını yüksek akım sağlama becerisiyle birleştirmek gibi benzersiz bir avantaja sahip. Bu da bizi ulaşım çözümleri için mükemmel bir seçim haline getiriyor” açıklamasında bulundu. 

Sodyum-iyon teknolojisi, LFP batarya teknolojileriyle kıyaslandığında eşit düzeyde bir enerji yoğunluğu sağlıyor. Çevre dostu ve kolay geri dönüştürülebilir malzemeleri sayesinde ise sürdürülebilir bir ürün olma özelliği taşıyor.               Sodyum-iyon hücreler, tuz, ahşap, demir ve hava gibi kolay bulunabilir malzemelerle üretilebiliyor ve çatışmalı minerallerden ve zararlı elementler barındırmıyor.  Sodyum-iyon bataryaların geliştirilmesi, otomotiv batarya teknolojisinde önemli bir ilerlemeyi temsil ederken bu yeni nesil pillerin otomotiv sektörünün döngüsellik hedeflerini ileriye taşıması hedefleniyor.