1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Düzyol: TANAP %55 tamam, ilk doğalgaz Haziran 2018'de

Düzyol: TANAP %55 tamam, ilk doğalgaz Haziran 2018'de

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi TANAP’ın yapım maliyeti, düşük petrol fiyatları sayesinde 11.7 milyar dolardan 8.5 milyar...

Düzyol: TANAP %55 tamam, ilk doğalgaz Haziran 2018'de

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi TANAP’ın yapım maliyeti, düşük petrol fiyatları sayesinde 11.7 milyar dolardan 8.5 milyar dolar seviyesine geriledi. 

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol ve projenin diğer yetkilileri, projenin Polatlı Kampı ve Sakarya Nehir Geçişi Sahası’nda bir tanıdım gezizi düzenlediler. Saltuk Düzyol, burada yaptığı açıklamada, TANAP’ın toplam boru hattı uzunluğunun 1850 kilometre olduğunu vurguladı. Düzyol’un verdiği bilgiye göre boruların 1570 kilometrelik kısmının döşeneceği yerler hazırlandı, 1200 kilometrelik boru hattının kaynak işlemleri ise tamam. Toplamda 4 ayrı aşamanın yanı sıra bir de deniz geçişi kısmı bulunan TANAP’ın Gürcistan sınırından Eskişehir'e kadar uzanan ilk üç fazlık kısmına ağırlık verildi. 

İLK GAZ AKIŞI 2018 ORTASINDA 

TANAP ile Azeri gazının Türkiye pazarındaki payının artacağını vurgulayan Genel Müdür Saltuk Düzyol şunları söyledi: 

“Proje, takvimin önünde ilerliyor. Kasım sonu itibarıyla yüzde 55'i tamamlandı. Haziran 2018 sonunda Türkiye’ye ilk gazı vereceğiz, Türkiye'nin alacağı 6 milyar metreküplük gazın ilk fazı olarak 2 milyar metreküp gelmeye başlayacak. Miktar 2019’da 4 milyar, 2020’de ise 6 milyar metreküpe ulaşacak.” 

AVRUPA’YA 10 MİLYAR M3 GAZ 

Boru hattından akacak gazın miktarında başlangıçta 16 milyar metreküplük bir kapasitesiye göre yatırım yapıldığını anlatan TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, proje kapasitesinin sonraki yıllarda önce 24 milyar metreküpe, sonra 31 milyar metreküpe yükseltileceğini aktardı. Düzyol, TANAP’tan Avrupa'ya verilecek 10 milyar metreküplük gazın Haziran 2019'da Türkiye-Yunanistan sınırında 9 büyük alıcıya teslim edilebilecek noktaya getirileceğini de vurguladı. 

PETROL DÜŞTÜ MALİYET İNDİ 

TANAP’ın yüzde 58 hissesi Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'a, yüzde 30’u BOTAŞ'a ve yüzde 12 hissesi de BP'ye ait. Genel Müdür Saltuk Düzyol, TANAP’ın yatırım bedelinin 11.7 milyar dolardan 8.5 milyar dolara düşürüldüğünü de söyledi. Düzyol, bu düşüşte uygulanan proje yönetim sisteminin ve petrol fiyatlarına bağlı olarak dünyada emtia fiyatlarında yaşanan düşüşün rol oynadığını vurguladı. 

BORU HATLARI EMNİYET SÜBABI

TANAP Genel Müdürü Düzyol, Türkiye’den geçirilecek enerji boru hatlarının, ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasında bir tür emniyet sübabı görevi göreceğini savundu. Düzyol, “Bu dönemde bu tarz yatırımların tamamlanmasıyla Türkiye daha ucuz gaza erişim imkanı da sağlayabilecek. Çünkü gazın gazla rekabet edeceği bir piyasa ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

YÜZDE 80 YERLİ BORU

TANAP boru hattı güzergahının geçtiği 20 ilde yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlarken, projede kullanılacak boruların yüzde 80’i yurt içinde üretiliyor, kalan kısmı Çin’den ithal ediliyor. Projenin ilk lotunun yapımını Fernas İnşaat, ikinci lotunu Sicim-Yüksel-Akkord ve üçüncü lotunu da Tekfen İnşaat kuruyor.

AVRUPA’NIN EN ÇAPLI PROJESİ

TANAP, Avrupa’nın en uzun ve en geniş çaplı boru hattı unvanına sahip olacak. TANAP’ın Gürcistan sınırından Eskişehir’e kadarki kısmında 56 inçlik borular kullanılıyor. Türkiye, bu hattan gelecek doğalgazı kullanmak üzere, TANAP’ın Eskişehir kısmından çekerek ulusal şebekesine aktaracak. Proje, Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 sahasından çıkarılacak gazı Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyacak. Eskişehir'den Türkiye-Yunanistan sınırına kadar uzanacak kısmın boru çapı ise 48 inç olarak ayarlandı. Çanakkale Boğazı’nda ise 19 kilometrelik bir deniz geçişi yapılacak. Deniz geçişi kısmı ise arz güvenliğini sağlama almak amacıyla 36’şar inçlik iki paralel hattan oluşacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler