1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Düzyol: TANAP yılda 1,5 milyar doların üzerinde gelir sağlayacak

Düzyol: TANAP yılda 1,5 milyar doların üzerinde gelir sağlayacak

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımaya başlayan TANAP’ın taşıma gelirinin tam kapasiteye ulaşacağı 2022 gibi yıllık 1,5 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. 

Düzyol: TANAP yılda 1,5 milyar doların üzerinde gelir sağlayacak

Enerji Günlüğü - TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımaya başlayan TANAP’ın taşıma gelirinin tam kapasiteye ulaşacağı 2022 gibi yıllık 1,5 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. 

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) mevcut ekonomik değeri hakkında ve sürdürülebilir şekilde devam eden süreciyle ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Düzyol, 2022 yılı gibi tam kapasiteye ulaştığında yıllık 1,5 milyar doların üzerinde bir gelir elde edeceğimizi söyleyebilirim. Tabi ki maliyetlerimiz de var. Türkiye Cumhuriyeti devletine ödeyeceğimiz vergiler var, kullandığımız krediler var” dedi. 

Bu gelirden projede yüzde 30 hisseye sahip olan BOTAŞ yıllık 500 milyon doları aşan gelir sağlayacak.

TANAP 3 YILDA TÜRKİYE’YE 12 MİLYAR M3 GAZ ULAŞTIRACAK

Düzyol, Azerbaycan’ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılan ve TANAP vasıtasıyla 30 Haziran 2018 tarihinden itibaren Türkiye’deki şebekeye iletilmekte olan doğal gaz, 2020 yılının son günleri itibarıyla Türkiye-Yunanistan sınırından başlayan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) bağlantısı üzerinden Avrupa’ya da iletildiğini hatırlattı. 31 Aralık 2020 itibarıyla Avrupa’ya gaz akışının başladığı ilk gün için TAP üzerinden Avrupa’ya 10,9 milyon metreküp gaz taşındığını kaydeden Dözyol, Haziran 2021 tarihinden itibaren TANAP’tan gelen gaz miktarının da 12 milyar metreküpe çıkacağını belirtti. 

TANAP’ın, planlandığı şekilde tam zamanında ve ilk tahmini yatırım maliyetinden %45 tasarrufla tamamlandığını belirten Düzyol, “BOTAŞ’ın şu ana kadar bizden aldığı gaz miktarı 8,38 milyar metreküpe ulaştı. İlk teslimat yılı için 2 milyar metreküp vermiştik. Bizim teslimat yıllarımız 30 Haziran’dan 30 Haziran’a hesaplanıyor. İkinci yıl için 4 milyar metreküpe çıkmıştık. 30 Haziran 2021’e kadar olan bu seneki teslimat miktarı 6 milyar metreküpe ulaşacak. Toplamda şu ana kadar 12 milyar metreküpe ulaşacak Türkiye’ye. Bu yıldan itibaren  taraflarla toplam 15 yıllık bir transfer anlaşmamız var. BOTAŞ ile olan 6 milyar metreküp olarak devam edecek. Ancak bizim  işletmecilik imtiyazımız 49 yıllık. İlave gaz ihtiyacı olması halinde gaz akmaya devam edecek” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler