1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Düzyol: TANAP’tan Avrupa’ya 1 Temmuz itibariyle gaz akabilecek

Düzyol: TANAP’tan Avrupa’ya 1 Temmuz itibariyle gaz akabilecek

Enerji Günlüğü - TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP’ın 1 Temmuz itibariyle Avrupa’ya gaz vermeye hazır hale geleceğini açıkladı.Türkiye ve...

Düzyol: TANAP’tan Avrupa’ya 1 Temmuz itibariyle gaz akabilecek

Enerji Günlüğü - TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP’ın 1 Temmuz itibariyle Avrupa’ya gaz vermeye hazır hale geleceğini açıkladı.

Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 4 yıldır süren enerjinin İpek Yolu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) yeni bir köşe taşına yaklaşıldı. TANAP’ın, Eskişehir’den Edirne-İpsala’ya kadar uzanan 2’nci fazının inşası da tamamlandı. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP’ın Edirne’nin İpsala ilçesindeki MS4 Ölçüm İstasyonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak ve bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak hattın Türkiye’ye gaz vermek için olan faz 0 olarak adlandırdıkları kısmı tamamladıklarını ve Türkiye’ye gaz vermeye başladıklarını kaydederek,  “Avrupa’ya gaz vermek için de gerekli tesislerin hepsini tamamladık, şu anda test aşamasında. 1 Temmuz itibariyle Avrupa’ya gaz vermeye hazır hale geleceğimizi öngörüyoruz” dedi. 

Ancak Avrupa'ya transferi sağlayacak olan TAP Doğalgaz Boru Hattı’nda İtalya ve Yunanistan’da yaşanan sorunlar benzeri sorunlar nedeniyle gecikme olacağını öngördüklerini kaydeden Düzyol, taşıyıcı şirket olarak ‘taşıt yada öde’ anlaşması gereği bu gecikmeden dolayı herhangi bir zarara uğramayacaklarını ifade etti.

Düzyol, proje kapsamında 30 Haziran 2018 ile 28 Şubat 2019 arasında toplam 1 milyar 250 milyon metreküp doğalgazın Türkiye’ye taşındığını ve Haziran sonuna kadar 2 milyar metreküp, 2019 sonuna kadar da 4 milyar metreküp gazı teslim etmiş olacaklarını sözlerine ekledi.

9 BÜYÜK AVRUPALI ALICI VAR

Düzyol, hattın toplam taşıma kapasitesinin 31 milyar metreküp olduğunu ama ilk aşamada 16 milyar metreküp taşıma kapasitesinin hedeflendiğini ifade ederek, “2021 yılında bu orana ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun 6 milyar metreküpü Türkiye’de tüketilecek, kalanı Avrupa’ya gönderilecek. Avrupalı 9 büyük alıcı var” dedi. 

TÜRKİYE DOĞRU ADIMLARI ATARSA ENERJİ HUB’I OLABİLİR

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP ile Türkiye’nin sadece bir enerji koridoru olmanın ötesinde bir enerji merkezi haline gelebileceğini belirten Düzyol, bunun için doğru adımların atılması gerektiğinin altını çizdi. 

PROJE MALİYETİNDEN %41 TASARRUF SAĞLADIK

Başlangıçta 11.77 milyar dolar öngörülen proje maliyetinden %41 tasarruf sağlayarak 6.96 milyar dolara düşürdüklerini vurgulayan Düzyol, bunun bir proje yönetim başarısı olduğunu, ancak dönemin ekonomik konjonktürünün de kendilerine yardımcı olduğunu kaydetti. Devletin de desteğini aldıklarını ifade eden Düzyol, “Bunun içinde hala yedek akçe var ve bu miktar daha da düşebilir” dedi. 

TANAP, Türkiye’de 20 il, 67 ilçe ve 600’e yakın köyden geçiyor. Boru hattı uzunluğu bin 850 kilometreyi bulan TANAP’ta 15 bin kişi çalışırken mesai saati 88 milyonu geçti. İlk etapta 16 milyar metreküp doğalgaz taşınması beklenen projede 6 milyar metreküplük bölüm Eskişehir ve Trakya bölgesindeki noktalardan ulusal şebekeye bağlanarak Türkiye’de kullanılacak. Hattın taşıma kapasitesinin yeni yatırımlarla 24 milyar metreküpe daha sonra da 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

TANAP, Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak ve bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak TAP Doğalgaz Boru Hattı’na bağlanacak.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü - Edirne/İpsala

Önceki ve Sonraki Haberler