1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. E.ON: İsrail ve Irak gazını getirmek isteriz

E.ON: İsrail ve Irak gazını getirmek isteriz

Enerji Günlüğü (Düsseldorf) - Enerjisa’nın Alman ortağı E.ON’un CEO’su Johannes Teyssen, İsrail ve Irak başta olmak üzere çevre ülkelerdeki doğalgazın...

E.ON: İsrail ve Irak gazını getirmek isteriz

Enerji Günlüğü (Düsseldorf) - Enerjisa’nın Alman ortağı E.ON’un CEO’su Johannes Teyssen, İsrail ve Irak başta olmak üzere çevre ülkelerdeki doğalgazın Türkiye ve Avrupa’ya aktarılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı "Fırsat varsa değerlendiririz" dedi.

Düsseldorf'taki Şirket merkezinde Türkiye'den gelen bir grup gazeteciyi ağırlayan E.ON CEO’su Johannes Teyssen, hem küresel ölçekteki çalışmaları hem de Türkiye'deki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’deki yatırımların E.ON için büyük önem taşıdığını belirten Teyssen, "Türkiye bize, mevcut uluslararası pozisyonlarımızın tümünden daha fazla fırsatlar sunuyor" diye konuştu.

MÜŞTERİYE KARŞI ALÇAKGÖNÜLLÜ OLACAĞIZ

Türkiye pazarında güven veren bir ismin, Sabancı'nın ortaklığıyla Enerjisa markasıyla bulunduklarını hatırlatan Teyssen, Başkent Elektrik'in ardından İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar elektrik dağıtım bölgelerinin devralınmasıyla Türkiye'de 9 milyon müşteri sayısına ulaştıklarına işaret etti. Bunun başka pazarlarda ulaşamadıkları bir rakam olduğunun altını çizen Teyssen şunları söyledi:

"Bu müşterileri elimizde tutmaya devam etmek zorundayız. Onları çok iyi tanıyıp, isteklerini, ihtiyaçlarını anlamalıyız. (Biz sadece bunu yapabiliriz) diyerek işin içinden sıyrılamazsınız. (Pekala, benden istediğin buysa, bunu gerçekleştireceğim) deme alçakgönüllülüğünü göstermeliyiz. Enerji şirketleri büyük ve hantal değil, küçük, hızlı, esnek, yenilikçi olmalı. Bu sadece Türkiye'ye özel bir durum değil, küresel ölçekte geçerli. Bazı oyuncular müşteriyi kontrol etmek isteyebilirler. Ama biz müşterileri tamamen bağımsız olarak görüyoruz. Kontrol etmeyi değil, onların ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Tüm bunları yapmak için gerekli sistem kurulacak. Enerjisa bu konuda iyi bir başlangıç yapmış durumda."

DOĞALGAZA ÇALIŞIYORUZ

TANAP'la Türkiye'ye gelecek Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak TAP Projesi'nde E.ON'un da yer aldığını hatırlatan Teyssen şöyle konuştu:

"Biz buna, sadece Türkiye’den geçiyor diye bakmıyoruz, Enerjisa’nın işi diye değerlendiriyoruz. Enerji çok uluslu bir iş. Ortaklar olarak yakındaki fırsatları, birlikte bu işlere girmeyi karşılıklı taahhüt ettik. Leviathan işine Enerjisa giriyor. Bir proje Enerjisa için etkili olacaksa, ortaklar olarak destekliyoruz. Henüz üzerinde çalışılıyor. Azerbaycan, Irak, İran ve İsrail gazını getirmek E.ON'un da ilgilendiği işler. Etkinlik, fiyat, kazanç fırsatları varsa değerlendiririz. Ancak bu konularda çok spekülatif değerlendirmelere rastlanıyor. Henüz ortada bir proje yokken spekülatif açıklamalar yapılıyor.

ENERJİSA'DAN İLHAM ALIYORUZ

Zaman zaman Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Johannes Tyssen, "Enerjisa'nın anlayışından ilham alıyorum. Dünyanın başka hiçbir yerinde görmediğim, sadece Türkiye’de gördüğüm bazı çözümlerden son derece etkilendim. Biz mesela müşterilerden kendi sayaçlarını kendilerinin okumasını istedik. Bu Enerjisa’nın yaptığına göre daha masraflı bir yöntem. Enerjisa'nın yaptıkları son derece şaşırtıcı. Onlardan bir şeyler öğrendik" dedi.

NÜKLEER YATIRIM TİCARİ OLARAK ZOR

Nükleerde 5-10 milyar Euro gibi rakamlarından söz ediyoruz. Bunlar çok büyük rakamlar. Yani bu projeler için yüksek sermaye çıkarmak gerekiyor. Ve bunun geri dönüş süresi de çok uzun. 5-10 milyar Euro'yu 40 yılda geri almak üzere yatırım yapmanız lazım. 40 yıl demek, 10 seçim dönemi demektir. Vadedeki bu uzunluk, geri ödemeyi de zorlaştırıyor. Şayet ticari bir projeyse bu, çok yüksek riskli bir yatırım olur. Türkiye ve Çin böylesi riskleri üstlenebilir ama bu ülkelerin kararıyla ilgili bir şey. Örneğin Fin Parlamentosu da nükleer projeye onay verdi.

Mehmet KARA - Düsseldorf

Önceki ve Sonraki Haberler