1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. E-Skuter ağlarına asgari 500 bin TL sermaye şartı  

E-Skuter ağlarına asgari 500 bin TL sermaye şartı  

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ulaşımda giderek daha çok tercih edilen paylaşımlı elektrikli skuter ağlarını kurmak asgari 500 bin TL sermaye gerektiriyor. Yönetmeliğe aykırı davrananlara 10 bin TL para cezası var. 

E-Skuter ağlarına asgari 500 bin TL sermaye şartı  

Enerji Günlüğü - Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ulaşımda giderek daha çok tercih edilen paylaşımlı elektrikli skuter ağlarını kurmak asgari 500 bin TL sermaye gerektiriyor. Yönetmeliğe aykırı davrananlara 10 bin TL para cezası var. 

İstanbul’daki örneği Martı adı atında hizmet veren paylaşımlı elektrikli skuter (e-Skuter) ağlarının kuruluş ve işletilmesine dair yönetmelik yayınlandı. Buna göre paylaşımlı e-skuter işletmeciliği yapabilmek için yetki belgesi ve paylaşımlı e-skuter izni almak şart. Yetki belgeleri ile verilecek e-skuter izinleri, satılamayacak ve devredilemeyecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilecek yetki belgesi için 10 bin TL ücret alınacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, paylaşımlı e-skuter kullanım ücreti ile ilgili taban veya tavan ücret tarifesi belirleyebilecek. 

ASGARİ 250 ESKUTER VE YARIM MİLYON SERMAYE ŞART 

Paylaşımlı e-skuter yetki belgesi işletmecileri için asgari işletme sermayesi 500 bin lira olarak belirlendi. Sermayenin yanında işletmelerin kendilerine ait en az 250 adet e-skuter sahibi olması da şart. Yetki belgesi sahipleri ile hizmetten yararlananlar arasında sözleşme yapılması zorunlu. Sözleşmeler elektronik olarak yapılıp onaylanabilecek. 

SUNUCU VE MOBİL UYGULAMA ŞART

E-Skuter işletmecilerinin faaliyete uygun bir internet sitesi kurmaları ve mobil uygulamalara sahip olması gerekiyor. Faaliyetlere ilişkin verilerin tutulacağı veri tabanının saklanacağı sunucuların da Türkiye sınırları içinde barındırılması ve bakanlığın erişimine açık tutulması isteniyor. 

E-SKUTER’LARA SAYI SINIRI

E-Skuter izinleri, tüm teknik ve mali şartları taşısa bile her isteyene verilmeyecek, izinler nüfusa göre sınırlandırılıcak. Büyükşehirlerde izin verilecek her bir ilçedeki nüfusun, büyükşehir olmayan yerlerde belediye nüfusunun en fazla 200’de biri kadar olacak şekilde e-skuter izni verilebilecek. 

YÜZDE 20 PAZAR PAYI SINIRI 

Turistik beldeler başta olmak üzere nüfusun mevsimsel veya dönemsel olarak çok yükseldiği yerlerde kapasite kullanım durumu ve benzeri gerekçelerle izin sayısı yüzde 50’ye kadar artırılabilecek. Nüfusu 20 binin altındaki yerleşimlerde belirlenen e-skuter izni sayısı üç katına kadar artırılabilecek. Her bir işletmeciye belirlenen e-skuter sayısının beşte birini aşmamak kaydıyla e-skuter izni verilecek. 

YOLCU VE YÜK TAŞIMAK YASAK

E-Skuter’lar ile yük ve sürücü dışında yolcu taşınamayacak. Bu araçlar özel mülkiyete zarar verecek şekilde park edilemeyecek. Kullanılacak e-skuter’in gece sürücü ve yayalarca rahatlıkla fark edilmelerini sağlamak üzere önlerinde beyaz ışık verecek ve en az 20 metre önünü aydınlatabilecek bir adet far bulunması gerekecek. Araçların arkasında da kırmızı renkte ışık veren bir lamba ve kırmızı reflektör ile 30 metreden duyulabilecek ses çıkarabilen zil, korna veya benzeri ses aleti ile teçhiz edilmiş olması zorunlu olacak. 

HER KİŞİYE EN FAZLA BİR YETKİ BELGESİ 

E-Skuter işletmeciliği yetki belgesi her bir gerçek veya tüzel kişiye sadece bir adet verilebilecek. Adi ortaklıklara yetki belgesi verilmeyecek. Bakanlık yetki belgelerini e-Devlet üzerinden düzenleyecek. Bakanlığa, sunulan belgelerin gerçeğe aykırı olduklarının tespiti halinde, gerçek veya tüzel kişilerin yetki belgesi iptal edilecek ve faaliyetleri durdurulacak. 

UKOME VE İL TRAFİKTEN İZİN ŞART

Yetki belgesi almış gerçek veya tüzel kişilerin, paylaşımlı e-skuter faaliyetlerinde kullandıracakları e-skuterler için; büyükşehir belediyesi kurulu bulunan illerde UKOME'den, büyükşehir belediyesi bulunmayan illerde il trafik komisyonundan, buraların dışında ve özel kanunlar ile belirlenmiş alanlarda, kendilerine yetki verilmiş ilgili kurum ve işletmelerden izin almaları zorunlu olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler