1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EBRD'den Akbank'a yenilenebilir enerji fonu

EBRD'den Akbank'a yenilenebilir enerji fonu

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği projelerine kaynak olarak Akbank'a 110 milyon dolarlık...

EBRD'den Akbank'a yenilenebilir enerji fonu

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği projelerine kaynak olarak Akbank'a 110 milyon dolarlık fon sağladı.

EBRD, Akbank'a verdiği bu fon ile Türkiye'nin artan elektrik talebini karşılanması ve ithal yakıt kullanımının azaltmasını amaçlıyor. Ayrıca sağlanan fonlarla geliştirilecek yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde iklim değişikliğinin önlenmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği'nin Türk Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanlığı'na hibe ettiği 1.900.000 € ile desteklenen finansman,  güneş, hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, atık-enerji ve enerji verimliliği konularının yanı sıra su tasarrufu ve atık minimizasyonu projeleri de dahil Türkiye'de yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği projeleri yararına olacak.

EBRD'nin son zamanlarda genişletilmiş Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi ( MidSEFF ) şimdilik toplam 1.5 milyar € olarak belirtildi. Yedi farklı Türk bankası aracılığıyla yapılan finansman çalışmaları ile bugüne kadar 47 projede 800 MW'ın üzerinde yenilenebilir enerji projesine yardım edildi.

AKBANK'IN ALDIĞI İLK FON DEĞİL

Türkiye'nin en büyük kredilerinden olan bu finansmanı alan Akbank'ın MidSEFF fonlarıyla güçlü bir geçmişi var. Geçen yıl da EBRD'den 110 milyon dolar finansman alan Akbank ilk olarak 2011 yılında 100 milyon dolar fon sağlamıştı. Akbank bu fonlar ile başarılı endüstriyel enerji verimliliği önlemlerinin yanı sıra hidroelektrik, rüzgar ve atık-enerji projelerini tahsis etti.

AKBANK VE EBRD İŞBİRLİĞİNDEN MEMNUN

Akbank'ın Mali Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, Akbank'ın EBRD ile yeniden bir ortaklaşa işte bulunmasından duyduğu mutluluğa vurgu yaptı. Rota, özel sektöre yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği için kaynak sağlamada Türk bankacılık sektörünün öncü kuvvetlerinden olmaya devam ettiklerini söyledi. Rota "Akbank, Türkiye'nin toplam üretimde yenilebilir enerji kaynaklarının payının arttırılması hedefini desteklemenin yanı sıra ülkenin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine de destek oluyor." dedi.

EBRD Finansal Kurumlar Direktörü Noel Edison, Akbank'ın MidSEFF programı kapsamında sunulan önceki iki finansmanın geri dönüşümünden oldukça etkilendiklerini belirtti. Verilen fonlarla finanse edilen 73 MW'lık sekiz projeye vurgu yapan Edison, Türk kurumlarının daha fazla başarılı yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımları için güçlü bir bankacılık boru hattı olduğunu söyledi.

EBRD, Türkiye'de 2009 yılında yatırım yapmaya başladı. Şu anda İstanbul, Ankara ve Gaziantep ofisleriyle faaliyete devam ediyor. EBRD bugüne kadar ülkede altyapı, enerji, tarım, sanayi ve finans alanlarında 180'den fazla projeyle 7 milyar € yatırım yaptı. Ayrıca diğer finansman kaynaklarını da harekete geçirerek 17 milyar €'luk bir yatırım sağladı.

Önceki ve Sonraki Haberler