1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. EBRD`den Efeler JES`e finans desteği

EBRD`den Efeler JES`e finans desteği

Enerji Günlüğü - EBRD, Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali Efeler JES için finansal destek sağlayacak.Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD)...

EBRD`den Efeler JES`e finans desteği

Enerji Günlüğü - EBRD, Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali Efeler JES için finansal destek sağlayacak.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali Efeler için 15 yıllık uzun vadeli finansman temin edilmesiyle banka tarafından da 200 milyon ABD doları tutarında kredi sağlanacak.

Açıklamada, santralin Türkiye'deki kurulu jeotermal kapasitesini yaklaşık yüzde 30 arttırarak, Türkiye'nin 2023 yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşılmasına önemli bir katkı sağlayacağı belirtildi.

Açıklamada, ayrıca EBRD'nin Türkiye'deki faaliyetleri açısından stratejik bir öncelik teşkil ettiği belirtilerek, Türkiye'nin en büyük rüzgar santrallerinden ikisi de dahil olmak üzere 58 yenilenebilir enerji projesine 2,2 milyar avro tutarında yatırım yaptığı bildirildi.

Böylelikle, Türkiye 2014 yılında 1,4 milyar avroluk yeni yatırımlarla EBRD'den en fazla kaynak alan ülke konumuna yükselmiş oldu.

EBRD'de enerji sektörü direktörü olan Nandita Parshad konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yüksek verimliliği yenilenebilir enerji ile bir araya getiren jeotermal enerji aynı zamanda baz yük talebinin karşılanmasında da önemli bir rol oynayabilir. Türkiye'nin 4 gigavat (GW) olan jeotermal potansiyelinin tümünü hayata geçirmesi, 12-15 GW olan rüzgar veya güneş enerjisi ilavesine eşit bir etki yaratacaktır" diye konuştu.

Güriş Holding CEO'su Müşfik Hami Yamantürk ise söz konusu destek sayesinde Efeler Jeotermal Santralinin tüm ünitelerinin bu yılın sonuna kadar işler hale geleceğini, Güriş Holding'in toplam yenilenebilir enerji kapasitesini 435 MW'ın üzerine taşıyacağını belirtti.

Efeler projesine Türkiye İş Bankası'ndan 325 milyon ABD dolar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'ndan 130 milyon ABD dolar, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası'ndan 65 milyon ABD dolar finans desteği sağlandı. 

Güriş Holding'in iştiraklerinden birisi olan Gurmat Elektrik Üretim AŞ tarafından inşa edilen Efeler Jeotermal Santrali'nin 2015 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor. Santralin inşaatının bitmesiyle 170 megavat (MW) kurulum kapasitesiyle dünyanın en büyük on jeotermal santralinden birisi olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler