1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Edirne’de kömür üretimi arttırılacak

Edirne’de kömür üretimi arttırılacak

BKİ Batı Kömür İşletmeleri, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde işletmekte olduğu açık kömür ocağına kapalı kömür ocağı da ekleyerek yıllık üretimini 2,5 milyon tona çıkaracak. 

Edirne’de kömür üretimi arttırılacak

Enerji Günlüğü - BKİ Batı Kömür İşletmeleri, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde işletmekte olduğu açık kömür ocağına kapalı kömür ocağı da ekleyerek yıllık üretimini 2,5 milyon tona çıkaracak. 

BKİ Batı Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından Edirne İli, Uzunköprü İlçesi, Harmanlı Köyü ve Kırköy sınırları içerisinde yer alan 156 numaralı (ER:1002789) işletme ruhsat sahasında halihazırda işletilen yerüstü linyit kömürü ocağına ilave olarak yeraltı kömür ocağının ilavesi planlanıyor. Ayrıca ocaktan tüvenan halde çıkarılacak kömürün, kapasite artışı planlanan Lavvar-Kurutma-Paketleme Tesisi’nde işlenmesi de planlar arasında yer alıyor.

PROJENİN DEĞERİ YAKLAŞIK 9,5 MİLYON LİRA

9,5 milyon lira değerindeki proje kapsamında, yeraltı ve yerüstü ocak işletmelerinden yılda 2.500.000 ton tüvenan linyit kömür üretilmesi öngörülüyor. Projede yeraltı ocaklarında; 4 nolu damar yaklaşık 15 yıl, 2 nolu damar ise yaklaşık 21 yıl işletilecek. Yeraltı ocaklarının hazırlık aşaması ise yaklaşık 1,5 yıl sürecek. Yerüstü ocağı ise yaklaşık 7 yıl işletilecek. Çıkarılacak olan kömürün kalorifik değeri ortalama 2.261 kcal/kg.

2 LAVYAR ÜNİTESİ DAHA EKLENECEK

Yeraltı ve yerüstü ocaklardan alınan tüvenan kömür, ruhsat sahası üzerinde halihazırda kurulu bulunan ve kurulması planlanan, toplam üç adet Lavvar- Kurutma-Paketleme Tesisinde işleme tabi tutulacak. Halihazırda kurulu bulunan 500.000 ton/yıl kapasiteli Lavvar-Kurutma-Paketleme Tesisinin yanına 1.000.000 ton/yıl kapasiteli ikinci bir Lavvar-Kurutma-Paketleme Tesisi kurulacak; ruhsat sahasının güneyine, 2 nolu damar desandresi yanına ise 1.000.000 ton/yıl kapasiteli üçüncü Lavvar- Kurutma-Paketleme Tesisi kurulması planlanıyor. Böylece lavvar ünitesi toplam kapasitesi 2.500.000 ton/yıl, kurutma ünitesi kapasitesi 250.000 ton/yıl, paketleme ünitesi kapasitesi ise 150.000 ton/yıl olacak. 

Ocaktan alınan tüvenan kömürün yaklaşık %35’lik bir kısmı pasa olarak ayrılacak. Yılda yaklaşık 875.000 ton pasa malzeme oluşması bekleniyor.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler