1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ekim`de ortalama sıcaklık yükseldi, gaz zammı teğet geçti

Ekim`de ortalama sıcaklık yükseldi, gaz zammı teğet geçti

Enerji Günlüğü - Mart ve Ekim zamlarıyla birlikte doğalgaz fiyatlarının geçen kıya göre yaklaşık yüzde 30 artmasından ötürü vatandaş ısınma...

Ekim`de ortalama sıcaklık yükseldi, gaz zammı teğet geçti

Enerji Günlüğü - Mart ve Ekim zamlarıyla birlikte doğalgaz fiyatlarının geçen kıya göre yaklaşık yüzde 30 artmasından ötürü vatandaş ısınma faturalarını korkuyla beklerken, Ekim ayında ortalama sıcaklığın geçen yıla göre 5 dereceden fazla artması, zamların etkisinin faturalara yansımasını şimdilik erteledi.
Akşam Gazetesi'nden Aylin Löle'nin haberine göre, ekim ayındaki hava sıcaklıkları cepte yangını önledi, vatandaş zamlı doğalgazı daha az kullandı. 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak doğalgaza yapılan yüzde 9.8 zamla sarsılan vatandaşın tesellisi, iyi giden hava koşulları oldu. Özellikle İstanbul'da bu hafta sonu da dahil olmak üzere hava sıcaklığının 20 derecenin üzerinde seyretmesi, evlerde doğalgaz tüketimini azalttı. Geçtiğimiz yıl ekim ayında İstanbul'da sıcaklık ortalama 18.7 dereceydi. Oysa bu yılın ekim ayı ortalaması 24.1 derece olarak gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda havalarda aşırı bir soğuma beklenmezken, yapılan tahminler 'en azından şimdilik 'vatandaşın yüreğine su serpiyor.

GAZ FATURASI %30 ZAMLANDI
DoĞalgaza geçtiğimiz mart ayında yüzde 18.27 oranında zam gelmişti. 1 Ekim itibarıyla gelen yüzde 9,8'lik zamla beraber doğalgaza 7 ayda toplamda yüzde 30'luk zam yapılmış oldu. Geçen yıl 300 liralık doğalgaz faturası ödeyen bir ailenin sadece doğalgaz faturası 390 liraya çıkmış oldu. Bu 'fiyat ayarlamaları' sadece doğalgazla sınırlı kalmamıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da perakende elektrik fiyatlarının yüzde 4,03 ila yüzde 9,81 arasında değişen oranlarda artırılmasına karar vermişti. Bu astronomik zamların vatandaşın bütçesine etkisi, iyi giden hava koşulları nedeniyle 'şimdilik' sınırlı kalmış oldu.

BU KIŞ NORMAL GEÇECEK
Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli, geçen yıl ekim ayında hava sıcaklığının ortalamanın altında gerçekleştiğini belirterek, "Bu yıl ise üzerinde gerçekleşti. Görünen 'mevsim normalleri'nde bir kış yaşayacağız. Kasımda hava sıcaklığının en düşük olduğu zamanlar, geçen yılın ortalamasına ancak geliyor. Bu demek ki her zamankine göre daha hafif geçecek görünüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler