1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. EkoRE AŞ Niğde’de güneş paneli üretim tesisi kuruyor

EkoRE AŞ Niğde’de güneş paneli üretim tesisi kuruyor

Enerji Günlüğü – Niğde’de EkoRE AŞ’ye ait, yıllık 1 GW kapasiteli, güneş paneli üretim tesisinin temeli atıldı. Yıllık 1 GW kapasiteli...

EkoRE AŞ Niğde’de güneş paneli üretim tesisi kuruyor

Enerji Günlüğü – Niğde’de EkoRE AŞ’ye ait, yıllık 1 GW kapasiteli, güneş paneli üretim tesisinin temeli atıldı. 

Yıllık 1 GW kapasiteli güneş paneli entegre üretim tesisinin temel atma töreni, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’in katılımıyla, Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi.

EkoRE Eko Yenilenebilir Enerjiler AŞ, Niğde’nin Bor ilçesindeki 620 dönümlük arazi üzerinde; ingot, wafer, hücre ve modül üretim süreçlerini kapsayan entegre güneş paneli üretim tesisi kuruyor.

EkoRE’nin üretime başlamasıyla; güneş enerjisi sistemlerinin panel dışındaki diğer donanımını üretecek başka firmaların da yakın çevrede tesisler kurarak, Niğde Bor OSB’nin güneş enerjisi üretim ve teknoloji üssü olmasını sağlayabileceği öngörülüyor.  

700 MİLYON DOLARLIK YABANCI SERMAYE GİRİŞİ

Tesisin temel atma töreninde konuşan EkoRE CEO’su H. Serhan Süzer, “Enerji bağımsızlığı için %100 yerli güneş paneli üretimi hedefiyle çıktığımız bu yolda, memlekete 700 milyon dolarlık sermaye girişi sağlayacağımız gibi yapacağımız Ar-Ge çalışmalarımızla herkesin, hayatının her anında güneş enerjisine ulaşımını sağlayacağız. Kristal teknolojide ingot, wafer, hücre ve modül üretimi gibi 4 önemli prosesin bir arada olduğu dev bir tesis kuracağımız bu alan 2GW’lık üretim için yeterli. Proje alanımız 620 dönüm. Yaklaşık 85 futbol sahasına tekabül ediyor. Başlangıçta planlanan 1 GW’lık kapasitenin gerekirse iki katına çıkacağız. Mersin Limanı’ndan dünyaya ihracat yapmayı planlıyoruz. Uzun vadeli planlamamızda, ürettiğimiz ürünlerin %80’ini ihraç edeceğiz” diye konuştu.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek de konuşmasında şunları söyledi, “Bu tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte ülkemiz enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulacaktır. Güneş enerjisi endüstrisinde ve ilimizde yaratılacak istihdam için büyük mutluluk içindeyiz”. 

BAKAN DÖNMEZ: “UYGUN MALİYET, KALİTE, SÜREKLİLİK”

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise uygun maliyetli, kaliteli ve sürekli enerji arzının önemine vurgu yaparak şunları kaydetti, “Enerjide bütün yükün eşit miktarda dağıtıldığı dengeli bir enerji portfoyünün oluşturulması için yerli kaynaklarımızı maksimum oranda kullanmak ve dışa bağımlı olduğumuz kaynaklarda ise yönetilebilir bir duruma gelmek zorundayız. Yenilenebilir enerji alanında Türkiye’yi model ülke haline getireceğiz. Sadece yenilenebilir enerji üretiminde değil, teknolojilerinde de söz sahibi olmak istiyoruz. Türk mühendis ve işçisinin akıl teri ile ıslattığı fikirler, dünyanın her yerine ‘Made In Turkey’ damgalı güneş panelleri ve rüzgar türbinleri ile taşınacak. Artık enerji politikalarında mümkün olduğunca ithalata yer olmayacak. Bu ve bunun gibi yatırımlarımızla Türkiye, enerji teknolojilerinde merkez ülke konumuna gelecek. Enerji teknolojileri bu anlamda Türk ekonomisinin değişim ve dönüşümünde başrolü oynayacak”. 

Hem enerji hem de teknoloji bağımlılığını azaltma noktasında ihtiyaç duyulan adımların birer birer atıldığını anlatan Bakan Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı, “Bu güzide tesisimiz, dinamik hale getirdiğimiz yenilenebilir enerji sektörüne dinamizm katacak. Benzer vizyoner ve güçlü projelerin de hızla artarak hayata geçmesine cesaret verecektir”. 

Açılış konuşmalarının ardından Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak üretim tesisinin temelleri atıldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler