1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektriği devlete satma yarışı!

Elektriği devlete satma yarışı!

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Serbest elektrik fiyatlarının düşük kalması santralleri YEKDEM'e yönlendiriyor. 2016'da şebekeye verilecek elektriğin...

Elektriği devlete satma yarışı!

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) Serbest elektrik fiyatlarının düşük kalması santralleri YEKDEM'e yönlendiriyor. 2016'da şebekeye verilecek elektriğin yaklaşık beşte birini üretecek tam 560 santral, devletin fiyat alım garantisinden yararlanmak için başvurdu.

2016 yılında üreteceği elektriği Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında devlete satmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvuran şirket sayısı belli oldu.

Geçtiğimiz yılki 234 başvuruya karşılık, bu yıl başvuru yapan santral sayısı 576 oldu. Bu artışın arkasında, serbest elektrik piyasasında TL bazındaki fiyatların son üç yıldır artmamak bir yana gerilemesinin büyük etkisi var. Devletin döviz bazında sabit fiyat alım garantisi vermesi nedeniyle, kurlarda yaşanan ciddi artışlar da bir diğer ana başvuru nedeni.

Bu yıl YEKDEM kapsamına girme talebinde bulunanlardan 16'sının başvuru şekil şartlarını taşımadığı belirlendi. Şekil şartlarını yerine getiremeyen başvuru sahipleri arasında kayıtlı elektronik posta adresini sunmayan da var, YEKDEM'den yararlanma dönemi sona eren de. Bazı santrallerin ise başvuru tarihi itibariyle kısmen ya da tamamen işletmeye açılmadığı tespit edildi. Bilgi formunu doldurmadığı tespit edilen santrallerin yanı sıra, son başvuru tarihi olan 30 Ekim 2015'i kaçıranlar da bulunuyor.

Şekil şartlarını taşımayan santrallerin toplam kurulu gücü 497 MW. Şekil şartlarını yerine getirerek YEKDEM'den yararlanmak için başvuran 560 santralin toplam kurulu gücü ise 14 bin 990 MW olarak belirlendi.

60 MİLYAR kWh YEKDEM'DEN

2016 yılında üreteceği elektriği YEKDEM kapsamında devlete satmak üzere şekil şartlarına uygun başvuru yapan 560 santralin lisansına derç edilmiş tahmini üretim miktarı ise 59 milyar 60 bin kWh olarak hesaplandı. Türkiye'de tüketime sunulan yıllık elektrik miktarının 250 milyar kWh olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bunun beşte birinden fazlasının YEKDEM kapsamındaki üretim tesislerinden geleceği ortaya çıkıyor.

YERLİ KATKI FARKI ALANLAR

YEKDEM mekanizmasından yararlanarak devlete elektrik satmak isteyen işletmeler arasında, yerli ekipman ve teknoloji kullanarak satış fiyatını yükselten santraller de bulunuyor. Ancak bu durumdaki işletmelerin sayısı oldukça sınırlı. Tabii yerli ekipman katkısını alıp alamayacakları konusundaki son kararı verecek olan yine de EPDK'ya (Kurul) ait. Taleplerinin kabul edilmesi halinde bu durumdaki santrallerin 2016 yılında devlete satabileceği elektrik miktarı ise 9.4 milyar kWh olarak hesaplandı. Bu da sisteme verilecek toplam elektrik miktarının yüzde 4'üne yakın bir miktara karşılık geliyor.

8 HES'E 2 CENT'LİK İLAVE FİYAT

YEKDEM kapsamında devlete elektrik satmak isteyen 392 adet HES'ten sadece 8 adedi yerli ekipman kullanımı nedeniyle ilave bedel alabilecek durumda. Bunlar Ataköy HES (2 cent), Gürgen HES (1.415 cent), Köprübaşı HES (2 cent), Yahyabey HES (2 cent), Gelinkaya HES (1.170 cent), Cuniş HES (2 cent), Karakaya Regülatörü ve HES (2 cent), Sölperen HES (1.415 cent) olarak sıralanıyor.

EN PAHALI RES ELEKTRİĞİ 9.3 CENT

Yerli ekipman desteğinden yararlanarak, şebekeye 7.3 cent'in daha da üzerinde bir fiyattan elektrik satmak üzere başvuran 51 rüzgar santrali bulunuyor. Bunlar arasında en yüksek yerli ekipman katkısı alacak işletmeler, devlete 7.3 cent yerine 9.3 centten elektrik satacaklar. İlave destek talep eden diğer RES'lerin satış fiyatları ise 7.3-9.3 cent aralığında değişik tutarlarda...

ZORLU ENERJİ'NİN JES'LERİ

2016 yılı için YEKDEM'e başvuran santraller arasında, ilave yerli ekipman desteğinden yararlanma talebinde bulunan bir adet biyokütle (biyogaz) santrali, üç adet de jeotermal enerji santrali (JES) bulunuyor. JES'lerden ikisi Zorlu Grubu'na (Zorlu Enerji), biri de Karadeniz Holding'e (Karkey) ait.

EN PAHALI ELEKTRİK ITC-KA'NINKİ

YEKDEM kapsamında şebekeye fiyat garantisiyle elektrik satacak lisanslı üretim tesisleri arasında en yüksek elektrik bedelini alan şirket ise ITC-Ka Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ. ITC-Ka Biyokütle Gazlaştırma Tesisi'nin kWh başına alacağı fiyat 13.3 cent düzeyinde. 

Mehmet KARA


2016 YILI YEKDEM LİSTESİ KESİNLEŞTİ

http://enerjigunlugu.net/2016-yekdem-listesi-kesinlesti_16368.html

Önceki ve Sonraki Haberler