1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtıma 66,7 milyar TL yatırım planlanıyor

Elektrik dağıtıma 66,7 milyar TL yatırım planlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki 4 yıl içinde toplam 66,7 milyar liralık elektrik dağıtım yatırımı planlandığını söyledi. 

Elektrik dağıtıma 66,7 milyar TL yatırım planlanıyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki 4 yıl içinde toplam 66,7 milyar liralık elektrik dağıtım yatırımı planlandığını söyledi. 

Dönmez, 13. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Sektör Toplantısı’nın açılışında yaptığı değerlendirmede, 2016-2020 üçüncü uygulama döneminde elektrik dağıtım sektörüne yaklaşık 40 milyar lira yatırım yapıldığını belirterek, "2021-2025 dördüncü uygulama döneminde toplam 66,7 milyar liralık elektrik dağıtım yatırımı planlanmaktadır” dedi. 

“İLK KEZ PLANLI BAKIMA AYRI BÜTÇE KALEMİ OLUŞTURDUK”

Dönmez bu yatırımlara ilaveten, daha önce işletme bütçesinden karşılanan planlı bakımlar için ilk kez 10,5 milyar TL’lik ayrı bir bütçe kalemi oluşturulduğunu kaydetti. Tahsis edilen bütçe kadar planlı bakım yapılmaması halinde yapılmayan bakım bütçesinin cezai katsayılarla geri alınacağını ve finansal olarak cezalandırılacağını belirtti.

Dönmez, kesinti sayısı süresi, iş sağlığı ve güvenliği, bağlantı başvuru süreçleri ve çağrı merkezi işlemlerinde belirlenen kalite faktörlerini yakalayamayan şirketlere ceza, bu kriterleri tutturanlara ise ödül verileceğini söyledi. Bu sistem kapsamında dağıtım faaliyetinin vatandaşa dokunan kısımlarındaki kalite faktörü için gelir gereksiniminin yüzde 5’inin ödül veya ceza olarak uygulanacağını ifade etti.

“AR&GE FAALİYETLERİNE 2021’DE 185 MİLYON TL BÜTÇE”

Ar-Ge faaliyetleri için de önümüzdeki 5 yıl toplam 1 milyar liralık bir bütçe ayrıldığını ifade eden Dönmez, “2021 yılı için 185 milyon lira belirlendi. Bu rakam inşallah yıllara sari olarak artacak. 5 yılın sonunda şirketlerimiz yıllık ortalama 200 milyon liralık bir Ar-Ge bütçesinden faydalanacak” dedi.

KIRSAL KESİM ÇALIŞMALARI GELİŞTİRİLECEK

 2021 yılı sonuna kadar köy ve kırsaldaki tüm trafo ölçümlerinin yapılmasını ve lüzum görülen yerlerde güç artırımı yapılmasını istediklerini belirten Dönmez, “Bir diğer uygulamamız ise mobil jeneratörlerle ilgili. Dağıtım şirketlerimizin yeteri kadar mobil jeneratör bulundurması zorunluluk haline gelecek” ifadesini kullandı.

"VATANDAŞIN MEMNUNİYETİ YÜZDE 13 ARTTI"

Dönmez, vatandaşın değerlendirmelerine göre oluşturdukları memnuniyet karnesini şu şekilde açıkladı: “Genel memnuniyet oranımızda 6,1 puanlık bir artış söz konusu. 2019’da yüzde 46,4 olan genel memnuniyet oranı, 2020’de yüzde 52,5’e yükseldi. Yüzde olarak ifade etmek gerekirse yaklaşık yüzde 13’lük bir iyileşme söz konusu.”

Memnuniyet seviyesini ölçtükleri bir diğer konunun da çağrı merkezleri olduğunu belirten Dönmez, 2019 yılında çağrı merkezlerine ulaşılabilirlik seviyesinin yüzde 99,82, servis seviyesinin yüzde 92,3, cevaplama oranının yüzde 97,65 olarak gerçekleştiği bilgisini verdi. Dönmez bu değerlerin uluslararası standartlarda belirlenen kriterlerin de üzerinde olduğunu kaydederek emeği geçen tüm personeli tebrik etti. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler