1. HABERLER

  2. ETKİNLİKLER

  3. ELDER 13. Sektör Toplantısı gerçekleştirildi

ELDER 13. Sektör Toplantısı gerçekleştirildi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği - ELDER 13. Sektör Toplantısı dijital platform üzerinden gerçekleştirildi. 

ELDER 13. Sektör Toplantısı gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği - ELDER 13. Sektör Toplantısı dijital platform üzerinden gerçekleştirildi. 

Toplantının açılış konuşmalarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen yaptı. 

“ELEKTRİK KESİNTİLERİ YATIRIMLARLA AZALIYOR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı konuşmada, Türkiye’nin elektrik şebekesinin bir yandan büyürken bir yandan da yenilendiğini söyledi. Sektöre 2016-2020 yıllarını kapsayan üçüncü uygulama döneminde 34 milyar liralık öngörüye karşılık, yaklaşık 40 milyar lira yatırım yapıldığını kaydeden Bakan Dönmez, “Bu yatırımların da etkisiyle elektrik kesinti sürelerinde azalmalar görülmeye başlandı. 2019 yılında kullanıcı başına ortalama 20,5 saat olan kesinti süresi yüzde 11 azalarak 18,2 saate düştü” dedi.

“MOBİL JENERATÖR BULUNDURMA ZORUNLU OLACAK”

Önceki hafta yaşanan kısmi elektrik kesintilerinin şehir merkezlerinde değil, kırsal kesimlerde meydana geldiğini anlatan Bakan Dönmez şöyle dedi: “Buralarda faaliyet göstermek şehir merkezleri kadar kolay olmuyor. Yine de eğer bir yerde vatandaşımızın elektrik talebi varsa, bunu karşılamakla yükümlüyüz. 2021 sonuna kadar köy ve kırsaldaki tüm trafo ölçümlerinin yapılmasını ve lüzum görülen yerlerde güç artırımı yapılmasını istiyoruz. Bir diğer uygulamamız ise mobil jeneratörlerle ilgili. Dağıtım şirketlerimizin yeteri kadar mobil jeneratör bulundurması zorunluluk haline gelecek.”

"YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIN MİLLİLEŞTİRİLMESİ ÖNCELİĞİMİZ" 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, pandemi nedeniyle dünya genelinde elektrik talebinide düşüş olduğunu vurguladı. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının millileştirme konusunun öncelikleri olduğunu belirten Elitaş şöyle konuştu: "Türkiye güneş santrallerinin devreye alındığı 2014'ten bugüne kadar, güneş kurulu gücü artışında dünyada 9'uncu ülke, Avrupa'da ise 3'üncü ülke konumunda. Ülkemizde 2002 yılından 2020 yılına kadar devreye alınan toplam kapasitenin yarısı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. 2019 yılında 4,1 milyon hanenin elektrik tüketimi güneş enerjisiyle karşılandı. Bu durum, arz güvenliği sağlamak ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti sağlamak açısından da önem taşıyor. Enerji arz güvenliği sağlandığı takdirde, dağıtım hizmet kalitesinin de artacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede, Enerji ve Tabii Bakanlığı ve EPDK ile yasal mevzuatlar konusundaki iletişimimiz de kesintisiz sürdürülüyor." 

"YENİ UYGULAMA DÖNEMİNDE 67 MİLYON TL'YE YAKIN YATIRIM" 

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de, 3'üncü uygulama döneminde yatırım tavanı olan 32,7 milyar TL'nin üzerinde 37 milyar TL'lik bir yatırım yaptıklarına değinerek, 2021-2025 yıllarını kapsayan 4. Uygulama Döneminde sektörün yatırım tavanının yaklaşık 2 katına yükselerek 66,7 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Çeçen şöyle konuştu: "Elektrik Dağıtım sektörü olarak iş planlarımızı ve finansman çalışmalarımızı bu çerçevede sürdürüyoruz. Yatırımlarımızla başta kırsal alanlar olmak üzere şebekemizi yenilemeyi, yeni bağlantı taleplerini karşılamayı ve teknoloji yatırımlarına öncelik vermeyi hedefliyoruz." MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ VE KALİTE PERFORMANSI VURGUSU Çeçen, EPDK'nin 4. Uygulama Döneminde tedarik sürekliliği, çağrı merkezi ve İSG gibi birçok alanda tüketici memnuniyetini referans alan kalite düzenlemelerini genişlettiğini ifade etti. Tüketici memnuniyetini ve kalite performansını odağına alan düzenlemelerle birçok ülkenin regülasyonlarından daha ileri bir noktaya ulaşıldığına değindi. 

"DİJİTALLEŞMEYE AĞIRLIK VERİLECEK, AR-GE VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLECEK"

Sektör olarak dijitalleşmeyle birlikte Ar-Ge ve teknoloji geliştirmelerine ağırlık vereceklerinden bahseden Çeçen sözlerini şöyle sürdürdü: "Dijital hizmet yelpazemizin genişletilmesini, tüketici memnuniyeti ve verimli operasyon yapısının en önemli destekleyicisi olarak görüyoruz. Ar-Ge alanında Milli Akıllı Sayaç Sistemleri ve Yerli Enerji Yerli Teknoloji gibi projelerle sektörümüz ve ülkemiz için değer yaratmayı hedefliyoruz. Türkiye'de girişimcilik programlarının öncülerinden, ODTÜ Teknokent ve İTÜ Çekirdek programları ile genç girişimcilerimize destek veriyoruz."

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler