1. YAZARLAR

  2. Murat KUTLUTÜRK

  3. Elektrik fiyatı 141-144 TL/MWh bandında hareket edecek
Murat KUTLUTÜRK

Murat KUTLUTÜRK

Yazarın Tüm Yazıları >

Elektrik fiyatı 141-144 TL/MWh bandında hareket edecek

10-18 Haziran dönemi ortalama elektrik fiyatı 134.08 TL/MWh olarak gerçekleşti. Piyasa fiyatının 140 TL bandına doğru ilerlediğini görüyoruz. 

Yük tahminlerimizde, ortalama saatlik hatamız yüzde 1.79, günlük toplamlarda ise yüzde 0.92 olarak gerçekleşti. Dönem boyunca beklendiği gibi, hava sıcaklıkları normal seyrinde gitti. Ancak 17 Haziran’dan itibaren artan hava sıcaklıklarının yükte de etkisini göstereceğini, puantın 35000 MWh ve üstüne çıkacağını düşünüyoruz.

Geçtiğimiz periyodun önemli olaylarını üç başlık altında değerlendirebiliriz. Bunlardan birincisi, yağışlarla hidrolojideki değişim ve rüzgarın artması. Son dönemde yurt genelinde gerçekleşen yağışlar nehir tipi santrallerin hidro kaynaklı üretimdeki paylarının artmasına, saatlik anlamda normale göre daha yatay bir üretim profiline neden oldu. Bu süreçte, belirli günlerdeki rüzgar kaynaklı üretim artışıyla beraber Haziran ayının söz konusu döneminde pik-dışı saatlerde fiyatlar düştü.

İkinci başlığımız ise santrallerdeki bakımların etkisi... Termik üretimde çok büyük değişiklikler yaşanmadı. İSKEN ithal kömür santrali ve orta büyüklükteki bir kaç doğalgaz santralindeki kısa süreli arızalar dışında fiyat oluşumuna ciddi etkide bulunabilecek bakım/zorunlu devre dışı kalma faaliyeti görülmedi.

Piyasayı etkileyen üçüncü konu ise TEİAŞ’ın günlük raporlamasında uyguladığı değişiklik. Piyasayla paylaşılan bilgi ve şeffaflaşma bakımından önem arz ettiği için de TEİAŞ raporlaması dikkate değerdir.
Günlük İşletme Raporları, TEİAŞ websitesinde geçmişe dönük tarihlere de ulaşılabilme fırsatıyla yeni formatında yayınlanmaya başladı. Bu değişikliğin piyasaya sunulan bilgi yönünden pek bir katkısı olmamakla beraber günlük olarak barajlara gelen su miktarlarının paylaşıma açılması önemli bir bilgidir.

Sonuç olarak 10-18 Haziran döneminin beklentilerimizi doğrular nitelikte gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Ay ortalamasının tahminlerimize yakınsamaya devam edeceğini, ortalamanın 141-144 TL/MWh bandında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. 

Not: Bu analiz ve tahminler, ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi AŞ tarafından geliştirilen Turkey Power Information Service (TPIS) ürününden yararlanılarak, bilgilendirme amacıyla kaleme alınmıştır. Ticari amaçlı operasyonlar için kullanılmasının sonuçlarından ETRMve Enerji Günlüğü sorumlu tutulamaz. TPIS hakkında ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ!

Önceki ve Sonraki Yazılar