1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik kesintilerini azaltan akıllı izolatör

Elektrik kesintilerini azaltan akıllı izolatör

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, elektrik kesintilerini ve bunlardan kaynaklanan qenerji kayıplarını azaltan akıllı izolatör çözümü geliştirdi.

Elektrik kesintilerini azaltan akıllı izolatör

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketi Dicle Elektrik, genç ve yetenekli mühendisler tarafından geliştirilen proje kapsamında, enerji iletimindeki izolasyon probleminin çözümüne yönelik yeni bir izolatör geliştirdi.

“Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör” adı verilen ürün sayesinde taşıdığı iletkenleri toprak ve diğer iletkenlere karşı izole eden, ancak kirlendiği için enerji kesintilerine ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan izolatör sorunu ortadan kaldırılmış oldu. Dicle Elektrik, EPDK onaylı ar-ge projesi ile ortaya çıkan ürün için patent başvurusu da yaptı.

“KİRLENME ATLAMASI”NA SON

yasar-arvas.jpegDicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, akıllı izolatörün sağladığı avantajları şöyle anlattı:

“Enerji nakil hatlarında bulunan porselen ve cam izolatörlerin yüzeylerinde oluşan kir ve rutubet, kirlenme atlaması denilen arızalara neden olur. Seramik izolatörlere uyguladığımız özel bir kaplama sayesinde, su tutmama ve kendini temizleme özelliklerini kazandırdık. Bu alandaki literatür çalışmalarını inceleyerek su geçirmezlik (hidrofobik) kabiliyetini, izolatör yüzeylerine nasıl kazandırabileceğimizi araştırdık. Amacımız enerji nakil hava hatlarında kullandığımız izolatörlerin su tutmasını engellemeyerek izolatör kirlenmesinin önüne geçmek.”

ŞEBEKE BAKIM MALİYETLERİ DÜŞECEK

Doğal ortamda kedini temizleyerek, arızalara ve arıza kaynaklı kesintilere son veren akıllı izolatörlerin, elektrik dağıtım şirketlerinin bakım masraflarını ciddi oranda azaltması bekleniyor. Dicle Elektrik yetkilileri, projenin önemini anlatırken, yüksek gerilim hatlarındaki izolatör sayısının fazlalığı ve her izolatörün yaklaşık iki dakikada temizlenebildiğine dikkat çekti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler