1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Nükleer Kurumu’na açık mektup

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Nükleer Kurumu’na açık mektup

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Nükleer Düzenleme Kurumu’nu, Akkuyu NGS'nin kurulumu sürecinde yaşanan sorunlara ve anlaşmazlıklara ilişkin aydınlatıcı bir acıklama yapmaya çağırdı.

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan Nükleer Kurumu’na açık mektup

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Nükleer Düzenleme Kurumu’na Açık Mektup başlıklı bir duyuru yayınladı. Açık Mektup’ta Rusya Federasyonu Devlet kuruluşu Rosatom’un mülkiyetindeki Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın birinci reaktöründe inşa çalışmalarının oldukça ilerlediği ve reaktörün nükleer reaksiyonla ilgili bölümlerinin yapımına başlandığı hatırlatıldı.

Bir nükleer santralın kuruluşu sırasında yapılacak işlerin kalitesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekilen mektupta, “Yapılacak en küçük bir hatanın insan yaşamını doğrudan etkileyeceği ve böyle bir küçük hatanın bile çok büyük felaketlere neden olabileceği bilinen gerçeklerdendir. Yaşanan büyük nükleer felaketlerin ikisinin böyle hatalardan tetiklendiği bilinmektedir” denildi. 

Nükleer santrallerin kurulumunda güvenliği önemi ortadayken Akkuyu Nükleer Güç Santralı temel yapılarında çatlakların oluştuğu ve bunların tekrarladığına ilişkin basında haberler yayınlanması üzerine, Akkuyu NGS AŞ tarafından bu konularda gerekli onarımların yapıldığına dair açıklamalar yapıldığı hatırlatıldı. Ancak bir müddet sonra 26 Temmuz 2022 Tarihinde Akkuyu Nükleer Güç Santralı ana yüklenicisi Titan2- İC İnşaat A.Ş. konsorsiyumunun sözleşmesinin feshedildiğine değinilen mektupta “Bu fesih işlemi gerekçeleri arasında ana yüklenici tarafından yapılan işlerin bir kısmının standartlara ve şartnamelere uymadığı ve bu uygunsuzlukların sürekli tekrarlandığı, ayrıca iş güvenliği ve işçi sağlığı kurallarına uyulmadığı gibi hususlar da vardır” ifadesi kullanıldı. 

Güvenlik kurallarına ve kalite standartlarına uyulmadığına yönelik iddialara rağmen ana yüklenici değişikliğinden sonra Akkuyu Nükleer Güç Santralı inşaatında yapılan iş ve işlemlerin tekniğine uygun olarak yapılmadığı, işlerine son verilen taşeron ve işçilerin yerine aynı kalifikasyonda eleman alınamadığı, işine son verilen ana yüklenici yerli ortağa ait iş makine ve teçhizatlarının yasal olmayan yollardan çalıştırıldığı ve ehliyetsiz kişiler tarafından kullanıldığı ve hatta eleman açığını kapatmak için vasıfsız göçmen işçi çalıştırılmaya başlandığı, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmadığı  yönünde haberler yayınlandığı vurgulandı. Santral inşaatında yapılan işlerin standartlara uygun olarak yapılmadığı gerekçesi ile sözleşmesi feshedilen önceki ana yükleniciden sonra yeni atanan ana yüklenici için de benzer standart dışı ve kalitesi uygun olmayan işler yapıldığı ve iş güvenliği kurallarının ihlal edildiği yönünde basında haberler yayınlandığı ve bunların yörede ve tüm ülkede endişe ile izlendiği kaydedildi. 

Akkuyu NGS’ye yönelik haberler, iddialar ve yaşananlar hakkında bugüne kadar Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan herhangi bir aydınlatıcı açıklama yapılmadığına değinilen EMO’nun açık mektubunda şu ifadelere yer verildi:  

“Bugüne dek bu konuda Kurumunuzdan herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Türkiye`nin enerji politikaları içerisinde nükleer enerji santrallarının hem ekonomik hem de teknik açıdan yanlış bir tercih olduğu ve bu santral inşaatının derhal durdurulmasının ülke yararına olduğu bu somut gerçekle bir kere daha ortaya çıkmıştır. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası olarak sizi asli görevinizi yapmaya davet ediyor ve kamuoyunda oluşan aydınlatıcı bir açıklama beklentisini bir an evvel karşılamanızı talep ediyoruz.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler