1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik özelleştirmesi istihdam umudu yarattı

Elektrik özelleştirmesi istihdam umudu yarattı

Enerji Günlüğü - Gelecek yılın ilk çeyreğinde Net İstihdam Görünümü en yüksek sektör yüzde 23 ile elektrik, gaz ve su dağıtım sektörü oldu.ManpowerGroup,...

Elektrik özelleştirmesi istihdam umudu yarattı

Enerji Günlüğü - Gelecek yılın ilk çeyreğinde Net İstihdam Görünümü en yüksek sektör yüzde 23 ile elektrik, gaz ve su dağıtım sektörü oldu.
ManpowerGroup, 2013 yılı birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması yayınlandı. Araştırma 42 ülkeden 65 binin üzerinde işe alım yöneticisinin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye'den 1000 işverene soru yöneltildi. Yaklaşık bin işverenin yüzde 22’si önümüzdeki çeyrekte istihdamda artış, yüzde 12’si ise düşüş bekliyor. Yüzde 61’i ise istihdam sayılarında herhangi bir değişiklik beklemiyor. Türkiye’nin 2013 ilk çeyreğe ilişkin Net İstihdam Görünümü, yüzde +%10’u gösteriyor.
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, istihdam beklentileri pozitif seyretse de ortaya çıkan +%10’luk oranın Türkiye’nin araştırmaya katıldığı 2011 yılının 1. çeyreğinden bu yana en düşük istihdam artışı öngörüsü olduğunu söyledi.
Hatipoğlu, "Küresel piyasalardaki belirsizliğe ek olarak özellikle Avrupa’daki pek çok ülke borç ve ekonomik durgunlukla mücadele ederken, Türkiye gibi bölgeye entegre ülkeleri etkilemeyi sürdürüyor. Bunun yanı sıra yakın zamanda yayınlanan Avrupa Komisyonu Ekonomik Öngörü Raporu’na göre, Türkiye’deki büyümenin hız kesmesi ile istihdam oranlarında düşüş yaşanacak. Küresel krizin yarattığı belirsizlik ortamı ve Türkiye’nin yavaşlayan büyümesi, hiç kuşkusuz ülkedeki işverenlerin istihdam artırmaya yönelik cesaretlerini kırıyor" dedi.
Türkiye’de önümüzdeki çeyrek için en güçlü istihdam beklentileri sırasıyla +%15 ve +%11 oranları ile Ege ve İç Anadolu Bölgeleri’ndeki işverenler tarafından ifade ediliyor. Geçtiğimiz çeyrek ile karşılaştırıldığında beş bölgenin tamamında istihdam beklentileri güç kaybediyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki Görünüm, yüzde 20 puan gibi dikkat çeken bir seviyede azalıyor.

DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİ İSTİHDAMI ARTIRACAK
11 sektörün 10’unda 2013’ün 1. çeyreği için işe alım beklentileri artıyor. Yine de Net İstihdam Görünümü seviyeleri, geçen yılın aynı dönemine ve geçtiğimiz çeyreğe kıyasla zayıflıyor.
Özellikle Elektrik, Gaz ve Su Dağıtım sektöründe Net İstihdam Görünümü yüzde 23, Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe ise yüzde 20 puan seviyelerinde seyrediyor. Sektördeki olumlu tabloyu değerlendiren Hatipoğlu şöyle ekliyor: "Elektrik, Gaz ve Su Dağıtım sektöründeki olumlu tablonun en önemli nedeni hükümetin önümüzdeki yıl içinde elektrik gaz ve dağıtım özelleştirmelerini hızlandıracağına ilişkin yaptığı açıklamalardır."


















































İSTİHDAM GÖRÜNÜMÜ HANGİ SEKTÖRDE NE DURUMDA?

SEKTÖRLER

Net İstihdam Görünümü (%)

TARIM

7.00

İNŞAAT

13.00

ELEKTRİK, GAZ VE SU DAĞITIM

23.00

FİNANS, SİGORTA, GAYRİMENKUL VE KURUMSAL HİZM.

12.00

ÜRETİM

11.00

MADENCİLİK

8.00

KAMU ve SOSYAL HİZMETLER

20.00

RESTORAN VE OTELCİLİK

-7.00

ULAŞIM, DEPO ve İLETİŞİM

11.00

TOPTAN ve PERAKENDE TİCARET

3.00


 

Önceki ve Sonraki Haberler